Kefir to musujący i kremowy napój wyprodukowany z fermentowanego mleka, w którym możemy znaleźć takie cenne elementy jak witamina A, witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor, cynk, potas, białko i aminokwasy. Poza tym nie znajdziemy w nim żadnych szkodliwych konserwantów.
Po ten mleczny produkt warto sięgać zwłaszcza, kiedy doświadczamy męczących upałów. Pijąc kefir latem, poradzimy sobie ze wzmożonym pragnieniem, orzeźwimy nasze ciało i poprawimy samopoczucie. Ponadto regularne spożywanie tego napoju wzmacnia naszą skórę, poprawia mikroflorę jelitową, przyspiesza perystaltykę jelit, stymuluje procesy metaboliczne i usprawnia pracę układu immunologicznego i pokarmowego.
Tryptofan obecny w kefirze wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kefir doskonale sprawdzi się również jako dodatek do chłodnika, zdrowego koktajlu owocowo-warzywnego, dresingu, sałatki naleśników i racuchów. To jednak nie koniec listy jego zalet.
Stała obecność kefiru w naszym codziennym menu obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga prawidłowe wchłanianie cennych soli mineralnych do organizmu, oczyszcza nasze ciało z toksycznych substancji i wspomaga przyswajanie laktozy. Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.
Po kefir powinny sięgać osoby borykające się z przewlekłym zmęczeniem, opryszczką, zaburzeniami snu, depresją, problemami trawiennymi, zakwasami oraz chorobami nerek. wątroby i tarczycy. Kefir jest niskokaloryczny i przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego powinien być stałym elementem diety odchudzającej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.