Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Dodaje sił podczas upału. Obniża ryzyko udaru i miażdżycy

15

Podczas letnich miesięcy, kiedy żar leje się z nieba, należy regularnie uzupełniać płyny i sięgać po zdrowe i orzeźwiające napoje. Jednym z nich jest kefir, który nie tylko gasi pragnienie, ale również dostarcza do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Koniecznie włącz go do swojego codziennego jadłospisu.

Dodaje sił podczas upału. Obniża ryzyko udaru i miażdżycy
Kefir wzmacnia organizm podczas upałów (Licencjodawca, Massimo Parisi)

Kefir to musujący i kremowy napój wyprodukowany z fermentowanego mleka, w którym możemy znaleźć takie cenne elementy jak witamina A, witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor, cynk, potas, białko i aminokwasy. Poza tym nie znajdziemy w nim żadnych szkodliwych konserwantów.

Po ten mleczny produkt warto sięgać zwłaszcza, kiedy doświadczamy męczących upałów. Pijąc kefir latem, poradzimy sobie ze wzmożonym pragnieniem, orzeźwimy nasze ciało i poprawimy samopoczucie. Ponadto regularne spożywanie tego napoju wzmacnia naszą skórę, poprawia mikroflorę jelitową, przyspiesza perystaltykę jelit, stymuluje procesy metaboliczne i usprawnia pracę układu immunologicznego i pokarmowego.

Tryptofan obecny w kefirze wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kefir doskonale sprawdzi się również jako dodatek do chłodnika, zdrowego koktajlu owocowo-warzywnego, dresingu, sałatki naleśników i racuchów. To jednak nie koniec listy jego zalet.

Stała obecność kefiru w naszym codziennym menu obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga prawidłowe wchłanianie cennych soli mineralnych do organizmu, oczyszcza nasze ciało z toksycznych substancji i wspomaga przyswajanie laktozy. Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Po kefir powinny sięgać osoby borykające się z przewlekłym zmęczeniem, opryszczką, zaburzeniami snu, depresją, problemami trawiennymi, zakwasami oraz chorobami nerek. wątroby i tarczycy. Kefir jest niskokaloryczny i przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego powinien być stałym elementem diety odchudzającej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić