Barwniki
- E 102 (tartazyna) - stosuje się ją w deserach, oranżadach, sztucznym miodzie i musztardzie.
- E 110 (żółcień pomarańczowa) - dodawana do żelów, gum do żucia marmolad, dum do żucia. Powoduje reakcje alergiczne.
- E 124 (czerwień koszenilowa) - dodawana do cukierków owocowych, budyniów i wędzonych rybach. Niebezpieczne dla uczulonych na aspirynę.
- E 127 (erotyzyna) - czerwony barwnik ,składnik wiśni kandyzowanych i koktajlowych. Może źle działać na tarczycę ponieważ uwalnia jod.
- E 133 ( błękit brylantowy) - dodawany do warzywach konserwowych. Szkodzi wątrobie, śledzionie i jelitom.
- E 141 (kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny ) - są to naturalne barwniki roślinne. Zwiększają odkładanie się miedzi w organizmie.
- E 154 (brąz FK) - znajdziemy go w wędzonych śledziach i konserwach rybnych. Często używany może znacznie obciążać nerki.
Konserwanty
- E 120 (kwas benzoesowy) - dodawany do soków owocowych, galaretek, piwa, margaryny i przetworów rybnych. Może szkodzić na żołądek i jelita lub wywołać wysypkę.
- E 220 do 228 (siarczyny) - dodawane do białych win, ziemniaczanych przetworów i owoców suszonych. Mogą powodować stratę witaminy B1, nudności i bóle głowy.
- E 249 (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) - stosuje się je do peklowania mięs. Mają działanie rakotwórcze.
- E 284 (kwas borny) - stosowany tylko przy produkcji kawioru. Ma toksyczne działanie. Może powodować biegunki i uszkodzić organy wewnętrzne.
Preparaty żelujące i zagęszczające
- E 400 (kwas alginowy) - dodatek do lodów, jogurtów, dipów i makaronów typu instant. Niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ponieważ może ograniczyć przyswajalność żelaza.
- E 407 (karegen) - zagęszczacz lub stabilizator dodawany do odżywek dla dzieci. Czasem powoduje wzdęcia.
Substancje słodzące używane zamiast cukru
- E 420 (sorbitol) i E 421 (mannitol) - występują w produktach dla diabetyków. Mogą działać przeczyszczająco.
Autor: KAS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: