Cellulit może pojawić się zarówno u kobiet młodych, jak i starszych. Dotyczy szczupłych, wysportowanych, jak i pań z nadwagą, prowadzących siedzący tryb życia. Ogromną rolę w powstawaniu cellulitu mają uwarunkowania genetyczne, ale nie tylko.
Cellulit pojawia się częściej u osób, które lubią regularnie sięgać po używki, takie jak alkohol, kawa czy papierosy. Objawy nasila również stres, długie kąpiele w gorącej wodzie oraz dieta bogata w tłuszcze, sól i węglowodany proste. Aby walczyć z cellulitem, z naszego jadłospisu powinniśmy pozbyć się takich produktów jak: białe pieczywo, wyroby garmażeryjne, fast foody, słodycze, dania i przekąski obfitujące w duże ilości soli.
Wykluczyć należy także węglowodany proste oraz tłuszcze zwierzęce. Niewskazane jest sięganie po produkty wysokoprzetworzone, które są bogate w konserwanty i sztuczne barwniki. Należą do nich m.in.: wędliny, parówki, nuggetsy, gotowe burgery, zupy i sosy w proszku.
Istnieją też produkty, które mogą pomóc nam w walce z cellulitem. Dieta antycellulitowa to dieta zawierająca produkty obfitujące w witaminę C. Warto również, by w naszym menu znalazła się zielona herbata, brokuły, kiełki fasoli, produkty pełnoziarniste, jajka, szparagi, buraki oraz kurkuma. W pozbyciu się cellulitu pomogą także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, znajdziemy je w rybach, orzechach i olejach roślinnych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.