Dynia, choć często kojarzona z Halloween, zasługuje na stałe miejsce na naszych stołach. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że to warzywo bogate w beta-karoten, którego zawartość wielokrotnie przewyższa dzienne zapotrzebowanie.
Witamina A wpływa korzystnie na skórę i błony śluzowe, jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz uczestniczy w przemianach cholesterolu – wyjaśnia specjalistka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obecność luteiny i zeaksantyny w dyni dodatkowo wspiera zdrowie oczu. Te naturalne antyoksydanty nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, ale także wspomagają kondycję skóry, włosów i paznokci. Co więcej, dynia dostarcza witamin z grupy B, witaminę E, K oraz minerałów takich jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo i fosfor.
Dr Lizzy Davis z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Alabama w Birmingham zwraca uwagę na synergistyczne działanie składników dyni.
To prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu – podkreśla naukowiec.
Zauważa także, że pestki dyni zawierają korzystne tłuszcze, niezbędne do wchłaniania witaminy A.
Nie warzywo, a owoc? Dynia ma około 800 odmian
Choć technicznie dynia jest owocem, należy do rodziny dyniowatych i ma długą historię – pojawiła się w Ameryce Północnej około 9 tysięcy lat temu. Była istotnym elementem diety rdzennych Amerykanów, którzy uprawiali ją razem z kukurydzą i roślinami strączkowymi.
Różnorodność dyni jest imponująca – obecnie znamy około 800 odmian, z czego około 200 nadaje się do spożycia. W Polsce popularne są m.in. dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa, hokkaido, muskat i dynia makaronowa.
Niektóre odmiany ozdobne, choć jadalne, są gorzkawe z powodu wysokiej zawartości kukurbitacyny – substancji odstraszającej roślinożerców, która dawniej była wykorzystywana w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze.
Niskokaloryczna, łatwostrawna i sycąca
Dynia jest nie tylko smaczna, ale i wszechstronna w kuchni. Można ją piec, grillować, gotować, dodawać do ciast i sosów. Pestki stanowią doskonały dodatek do sałatek czy wypieków.
To delikatne, łatwostrawne i sycące warzywo, idealne dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz w dietach lekkostrawnych, niskosodowych i niskokalorycznych – zauważa dr Styczyńska.
Miąższ dyni po ugotowaniu pomaga również w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Co istotne, dynia jest niskokaloryczna – w zależności od odmiany, 100 gramów dostarcza jedynie 20-45 kcal. Bogata we włóknik, wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawarta w niej witamina C, choć w największych ilościach występuje w świeżej dyni, pozostaje obecna również po ugotowaniu.
Dzięki swoim niezwykłym właściwościom odżywczym dynia zasługuje na to, by stać się stałym elementem naszej diety. Jak podsumowuje dr Davis: "Jej spożywanie może korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu".
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.