Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Dynia "to prawdziwa bomba". Eksperci wyjaśniają. Widzieliście?

2

Nie tylko dekoracyjna, ale i pełna wartości odżywczych – dynia to prawdziwy skarb w jesiennej kuchni. Eksperci przekonują, że warto włączyć ją do codziennej diety ze względu na liczne korzyści dla naszego organizmu.

Dynia "to prawdziwa bomba". Eksperci wyjaśniają. Widzieliście?
Dynia i jej korzyści dla zdrowia (Pixabay)

Dynia, choć często kojarzona z Halloween, zasługuje na stałe miejsce na naszych stołach. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że to warzywo bogate w beta-karoten, którego zawartość wielokrotnie przewyższa dzienne zapotrzebowanie.

Witamina A wpływa korzystnie na skórę i błony śluzowe, jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz uczestniczy w przemianach cholesterolu – wyjaśnia specjalistka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Daria Testuje patenty na szybkie przekąski halloweenowe

Obecność luteiny i zeaksantyny w dyni dodatkowo wspiera zdrowie oczu. Te naturalne antyoksydanty nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, ale także wspomagają kondycję skóry, włosów i paznokci. Co więcej, dynia dostarcza witamin z grupy B, witaminę E, K oraz minerałów takich jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo i fosfor.

Dr Lizzy Davis z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Alabama w Birmingham zwraca uwagę na synergistyczne działanie składników dyni.

To prawdziwa bomba odżywcza. Dostarcza witamin i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu – podkreśla naukowiec.

Zauważa także, że pestki dyni zawierają korzystne tłuszcze, niezbędne do wchłaniania witaminy A.

Nie warzywo, a owoc? Dynia ma około 800 odmian

Choć technicznie dynia jest owocem, należy do rodziny dyniowatych i ma długą historię – pojawiła się w Ameryce Północnej około 9 tysięcy lat temu. Była istotnym elementem diety rdzennych Amerykanów, którzy uprawiali ją razem z kukurydzą i roślinami strączkowymi.

Różnorodność dyni jest imponująca – obecnie znamy około 800 odmian, z czego około 200 nadaje się do spożycia. W Polsce popularne są m.in. dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa, hokkaido, muskat i dynia makaronowa.

Niektóre odmiany ozdobne, choć jadalne, są gorzkawe z powodu wysokiej zawartości kukurbitacyny – substancji odstraszającej roślinożerców, która dawniej była wykorzystywana w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

Niskokaloryczna, łatwostrawna i sycąca

Dynia jest nie tylko smaczna, ale i wszechstronna w kuchni. Można ją piec, grillować, gotować, dodawać do ciast i sosów. Pestki stanowią doskonały dodatek do sałatek czy wypieków.

To delikatne, łatwostrawne i sycące warzywo, idealne dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz w dietach lekkostrawnych, niskosodowych i niskokalorycznych – zauważa dr Styczyńska.

Miąższ dyni po ugotowaniu pomaga również w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Co istotne, dynia jest niskokaloryczna – w zależności od odmiany, 100 gramów dostarcza jedynie 20-45 kcal. Bogata we włóknik, wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Zawarta w niej witamina C, choć w największych ilościach występuje w świeżej dyni, pozostaje obecna również po ugotowaniu.

Dzięki swoim niezwykłym właściwościom odżywczym dynia zasługuje na to, by stać się stałym elementem naszej diety. Jak podsumowuje dr Davis: "Jej spożywanie może korzystnie wpływać na każdą funkcję organizmu".

Autor: DAP
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy wystawić oleandra na dwór? Wielu robi to za wcześnie
Zagrają przeciwko Polakom. W ich kodeksie są mocne punkty
Ta plaża jest pełna bursztynów. Istny raj dla poszukiwaczy
Wygląda jak po bójce. Znany piłkarz poruszył sieć swoim zdjęciem
Kupiła "rasowego" psa po taniości. Oto, co z niego wyrosło
Kiedy siać astry do gruntu? Nie przegap terminu
Po alkoholu prowadził prom na Odrze. Beztroski 44-latek został zatrzymany przez policję
Ptasia grypa u owcy. Pierwszy przypadek w Wielkiej Brytanii
"Szeryf" w meleksie. Nagranie z Krakowa niesie się po sieci
Makabryczna śmierć zwierząt we Włocławku. Szukają właściciela
Żydzi uratowani w Markowej. Może ich być więcej, niż pierwotnie sądzono
Warszawa. Dzieci podbiegły do strażników. Nie było chwili do stracenia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić