Ogórek
To warzywo zawiera głównie wodę, jest niskokaloryczne. To również bogate źródło błonnika. Dzięki tym właściwościom ogórek wspomaga trawienie i usuwa toksyny z organizmu oraz świetnie się sprawdza jako składnik diety odchudzającej. Ponadto nadaje orzeźwiający smak.
Cytryna
Cytryna to bomba prozdrowotnych składników. Podczas diety warto jak najczęściej sięgać po ten owoc, ponieważ naturalnie oczyszcza ze zbędnych produktów przemiany materii i złogów, które zaburzają równowagę organizmu. Codzienna dawka soku z cytryny wypłukuje szkodliwe substancje, dzięki czemu czujemy się lżejsi i mamy więcej energii.
Imbir
Świeże korzenie imbiru pomagają w walce z przeziębieniem, ale również pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy, a wszystko dzięki kapsaicynie. To substancja, która odpowiada za ostry smak tej rośliny, przyśpiesza nasz metabolizm i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywanie tej rozgrzewającej przyprawy wywołuje wzrost temperatury naszego ciała, przez to łatwiej spalamy zbędne kalorie.
Aloes
Sok z tej rośliny zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki oraz przeciwdziałają stanom zapalnym w organizmie. Działa pozytywnie na nasz układ odpornościowy i pracę jelit. Spożywanie aloesu zaleca się osobom skarżącym się na wzdęcia, zgagę i zaparcia. Skutecznie wymiata toksyny i złogi z przewodu pokarmowego.
Świeże zioła
Do tego odchudzającego napoju możemy dodać również kolendrę i natkę pietruszki. Dzięki zielonym liściom świeżych ziół, koktajl odchudzający zyska więcej witamin i minerałów. Zioła pomogą również usunąć nadmiar wody z organizmu, a to sprawi, że poczujemy się lżej i pozbędziemy się opuchlizny z ciała.
Żeby przygotować odchudzający eliksir potrzebujemy:
• jednego ogórka,
• pęczek natki pietruszki lub kolendry,
• jednej cytryny,
• łyżki startego imbiru,
• łyżki soku z aloesu,
• pół szklanki wody mineralnej.
Wszystko razem miksujemy w blenderze i pijemy każdego wieczoru. Smacznego!
Czytaj też:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.