Zdrowy i wiecznie młody organizm to marzenie wielu z nas. Niestety starzenie się jest naturalne i nie da się go zatrzymać. Okazuje się jednak, że można je znacząco opóźnić, np. poprzez wyeliminowanie z naszego codziennego jadłospisu produktów, które napędzają procesy starzenia się organizmu. Dzięki temu na dłużej będziemy cieszyć się zdrowym i młodym wyglądem.
Eksperci ds. żywienia zalecają, by uważać na sklepowe wędliny, które są źródłem ogromnych ilości chemicznych dodatków, w tym azotanów i fosforanów. Związki te mogą powodować stany zapalne w ciele, przez co przyspieszają starzenie się komórek naszej skóry. Te same szkodliwe substancje znajdziemy w wysokoprzetworzonej żywności, daniach instant, gotowych wyrobach garmażeryjnych oraz jedzeniu typu fast food.
Zrezygnować należy również z produktów, które w swoim składzie zawierają cukier. To właśnie jego nadmiar niszczy włókna kolagenowe, przez co nasza skóra staje się mniej jędrna, traci gładkość. Staje się wiotka, przesuszona, pozbawiona życia. Unikać należy też smażonych potraw, w szczególności mięsa. Podczas niewłaściwej obróbki termicznej dochodzi do uwolnienia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych – odpowiedzialnych za uszkodzenia DNA.
Szybsze starzenie, a także wzrost ryzyka zachorowania na wiele groźnych nowotworów powoduje alkohol oraz papierosy. Napoje wyskokowe są odpowiedzialne za odwodnienie organizmu, które sprawia, że nasze zmarszczki są bardziej widoczne. Co ciekawe, podobnie działa kawa.