Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Działa toksycznie. Pod żadnym pozorem nie kupuj musztardy z tym składnikiem

46

Wielkimi krokami zbliża się majówka i początek sezonu grillowego. Dowiedz się, jaką musztardę najlepiej wybrać, żeby była nie tylko pyszna, ale także zdrowa.

Musztarda może zawierać szkodliwą tartazynę ukrytą pod symbolem E102
Musztarda może zawierać szkodliwą tartazynę ukrytą pod symbolem E102 (Getty Images)

Musztarda świetnie sprawdza jako dodatek do dań mięsnych, a szczególnie do grillowanej kiełbasy lub tej pieczonej na ognisku. Poza walorami smakowymi, kolejną zaletą musztardy jest mała zawartość kalorii i niski indeks glikemiczny. Zawiera ona także cenne pierwiastki i glukozynolany, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Wybierając musztardę należy jednak przeczytać dokładnie etykietę i sprawdzić, czy nie zawiera konserwantów. Jeżeli produkt będzie miał w składzie siarczany i ich związki oznaczone symbolami E220-E227 to lepiej odstawić go z powrotem na półkę. Na symbol E 200 powinni uważać głównie astmatycy, ponieważ ta substancja może spowodować u nich trudności z oddychaniem.

Musztarda może zawierać także szkodliwą tartazynę ukrytą pod symbolem E102. Jest to barwnik, którego nadmiar jest również szczególnie niebezpieczny dla osób chorych na astmę. Poza tym ta substancja może powodować wysypkę lub nerwowość.

To jaką musztardę wybrać? W składzie tej przyprawy często występuje barwnik naturalny jakim jest kurkuma. Ma ona właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczające i wspomaga proces trawienia. Najzdrowszym rodzajem musztardy jest musztarda Dijon, ponieważ ma niską zawartość cukru i soli. Ta musztarda jest bardzo popularna we Francji. Produkuje się ją z brązowej gorczycy i octu winnego, moszczu winnego lub wina.

Z kolei najchętniej wybieranym produktem przez Polaków jest musztarda sarepska. Tę musztardę produkuje się z ziaren gorczycy sarepskiej i ma ona niezbyt ostry smak. Z kolei bardziej ostra jest musztarda rosyjska przyrządzana jest z czarnej odmiany gorczycy, której ziarna są grubo mielone. Ci którzy również lubią ostry smak oraz całe ziarna gorczycy na pewno wybiorą musztardę francuską. Jeśli ktoś preferuje jednak łagodniejszy smak z pewnością sięgnie po musztardę stołową albo kremską, które wytwarza się z drobno zmielonych nasion gorczycy.

Wybór musztard w sklepach jest bardzo szeroki i wiele zależy od preferencji smakowych. Niezależnie czy lubimy ostry czy łagodny smak potraw, warto zawsze czytać skład na etykiecie i pamiętać, że im jest on krótszy tym lepiej dla naszego zdrowia.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 11.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Ukraina zgodziła się na zawieszenie broni. Szczegóły w przyszłym tygodniu
Nagranie z autostrady A1. Internauci aż się zagotowali
Łazik odkrył tajemnicę Marsa. Przełom w badaniach
Mamuty wskrzeszone za trzy lata? Pomoże rewolucyjna hybryda
"Możemy jej nie zauważyć". Leśnicy ostrzegają, pokazali nagranie
Co jedzą polscy żołnierze? Zupę parówkową porównano do pomyj
Niemal dwa miesiące utrudnień na ulicach Gdańska. Powodem... żaby
130 punktów i 20 tys. zł. Oto efekt pościgu za piratem drogowym
Internauci zwrócili uwagę gwieździe Realu Madryt. "Ona ma 16 lat!"
W Polsce mamy "szarą strefę". Mowa o Górnym Śląsku i w okolicach Warszawy
Amerykanie ocenili Melanię. W sondażu pytano o jej wpływ na Donalda Trumpa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić