Wyniki długoletnich badań. Badanie, które ujawniło, że regularne spożywanie konserwowych warzyw zwiększa ryzyko raka żołądka zostało przeprowadzone przez japońskich naukowców i trwało 11 lat.
Uczestniczyło w nim 40 000 Japończyków w średnim wieku. Naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem ujawnili, że ryzyko zachorowania na raka żołądka wynosi 1 na 500 mężczyzn rocznie, wśród tych, którzy spożywali najwięcej soli. U kobiety ryzyko wynosiło 1 na 1300 rocznie, w przypadku tych pań, które spożywały największą ilość soli.
Marynowane warzywa a rak żołądka
Dlaczego powiązali raka żołądka ze spożywaniem marynowanych warzyw? W Japonii to bardzo popularny sposób przygotowywania żywności. Japończycy jedzą takie potrawy nawet kilka razy dziennie.
Naukowcy już wcześniej ostrzegali przed tym, że pewne grupy produktów znacząco zwiększają ryzyko zachorowania na rak żołądka. Wśród nich znalazły się alkohol i czerwone mięso, produkty wysokoprzetworzone bogate w tłuszcze trans oraz cukry proste. Teraz do kancerogennej listy dołączyły marynowane warzywa. Według metaanalizy istniejących badań opublikowanej w ''American Association for Cancer Research'', jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50 proc.
Zobacz też:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl**
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.