Przeprowadzone zostało badanie, które ujawniło, że regularne spożywanie konserwowych warzyw zwiększa ryzyko raka żołądka. Właśnie dlatego powinniśmy je wykreślić z jadłospisów.
Wspomniane badania trwało aż 11 lat. Uczestniczyło w nim 40 00 Japończyków w średnim wieku.
Czytaj także: Wpadka żony Bartosza Kurka. Wszystko pokazała w sieci
Naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem donoszą, że ryzyko zachorowania na raka żołądka wynosi 1 na 500 mężczyzn rocznie, wśród tych, którzy spożywali najwięcej soli.
A jak sytuacja wygląda w przypadku kobiet? Tutaj ryzyko wynosiło 1 na 1300 rocznie, w przypadku tych pań, które spożywały największą ilość soli.
Marynowane warzywa a rak żołądka
Co sprawiło, że rak żołądka został powiązany ze spożywaniem marynowanych warzyw? Po prostu w Japonii to bardzo popularny sposób przygotowywania żywności. Mieszkańcy tego kraju jedzą takie potrawy nawet kilka razy dziennie.
Naukowcy już wcześniej ostrzegali przed tym, że niektóre grupy produktów znacząco zwiększają ryzyko raka żołądka. Wśród nich znalazły się alkohol i czerwone mięso.
Według metaanalizy istniejących badań opublikowanej w ''American Association for Cancer Research'', jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50 proc.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.