Czosnek w gałganku
Czosnek to naturalny antybiotyk, który jest silną bronią w walce z przeziębieniem i grypą. Nie od dzisiaj wiadomo, że regularne spożywanie czosnku wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. To lecznicze warzywo nadaje się również do użytku zewnętrznego.
Żeby uniknąć kataru, kaszlu i zapalenia zatok warto wypróbować "Gałganek Aliny". Tę metodę stosowały i zachwalały już nasze babcie.
Dzięki niej udrożnimy nasze drogi oddechowe i uchronimy organizm przed nadchodzącymi jesiennymi infekcjami wirusowymi.
Jak zrobić gałganek Aliny?
Żeby przygotować ”Gałganek Aliny” będą nam potrzebne:
- kilka ząbków czosnku,
- dzianinowa gaza,
- 2 gaziki o wymiarach 10x10 cm,
- tasiemka lub sznurek.
Na początek rozgniatamy czosnek, dzięki czemu uaktywnimy prozdrowotne właściwości allicyny. Potem papkę kładziemy na dwa rozłożone gaziki i zawijamy w kulkę. Leczniczy gałganek zawieszamy w sypialni.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Czosnek i cebula
W czosnku i cebuli znajduje się alliina, czyli sulfotlenek S-alkilocysteiny. Jest to aminokwas, który zawiera siarkę. Kiedy siekamy lub zgniatamy ząbek czosnku, alliina ulega hydrolizie, co powoduje powstanie allicyny. Substancja ta odpowiada za intensywny zapach czosnku, który działa jak antybiotyk.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl