Badacze z Mayo Clinic zaobserwowali, że na raka prostaty cierpi zdecydowanie więcej mężczyzn w krajach zachodnich w porównaniu z Azją. Badacze skupili się na ich diecie, podejrzewając, że to ona może wpływać na zwiększoną podatność zachorowania na dany typ nowotworu.
Im niższe spożycie nabiału, tym mniejszy odsetek chorych na raka
Badając tysiące mężczyzn z różnych krajów, naukowcy zaobserwowali, że niskie spożycie produktów mlecznych w krajach azjatyckich wpływa na mniejszy odsetek chorych na raka prostaty.
Analogicznie — mieszkańcy krajów zachodnich prawie każdego dnia sięgają po mleko i ser, a właśnie w tych krajach notuje się najwięcej przypadków zachorowalności na raka prostaty.
Uważamy, że wysokie spożycie produktów mlecznych to powód do obaw. Nasze odkrycia potwierdzają od dawna obserwowaną tendencję, która dowodzi licznych korzyści wynikających z diety opartej na roślinach - wyjaśnia John Shin, główny autor badania.
13 proc. mężczyzn w grupie ryzyka
Rak prostaty (nazywany też rakiem gruczołu krokowego) jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów u mężczyzn. - Według statystyk rakiem prostaty zagrożonych jest ok. 13 proc. mężczyzn – podkreśla dr n. med. Paweł Szymanowski, urolog.
W Europie jest rozpoznawany już u 214 pacjentów na 1000. Lekarze twierdzą, że odpowiednia dieta jest w stanie nie tylko ochronić przed nowotworem, ale także wspomóc organizm w walce z komórkami rakowymi w przypadku, kiedy są już zdiagnozowane.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.