Napoje energetyczne
Tego rodzaju trunki mają za zadanie pobudzić nasz organizm i dodać nam energii. To uczucie nie trwa jednak zbyt długo i po chwili jesteśmy znowu osłabieni. Bardzo często w napojach energetycznych występują znaczne ilości cukru i innych szkodliwych substancji. Regularne spożywanie energetyków podnosi ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wyniszcza naszą wątrobę, jelita i żołądek. Powoduje również nadpobudliwość, zaburzenia nastroju i rozdrażnienie.
Alkohol
Regularne sięganie nawet po małe ilości alkoholu wpływa niekorzystnie na zdrowie całego organizmu. Napoje alkoholowe niszczą wątrobę i żołądek, zaburzają prawidłową pracę serca i mózgu. Dostarczają nam ogromnej ilości pustych kalorii i fundują nam nadprogramowe kilogramy.
Tłuszcze trans
Regularne sięganie po artykuły spożywcze bogate w tłuszcze trans przyczyniają się do rozwoju nadwagi otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Weźmy to pod uwagę, zanim sięgniemy po margarynę, zupę instant, gotowe danie czy kostkę rosołową.
Zobacz także: Wyniszcza narządy. Rakotwórczy związek w twojej kuchni
Produkty typu "light"
W tego typu produktach szkodliwy cukier nierzadko jest zastąpiony pozornie zdrowszym słodzikiem. Mowa to toksycznym aspartamie, który jest oznaczony na etykiecie jako E951. Można znaleźć m.in. w napojach gazowanych, wędlinach, serach, jogurtach czy gumach do żucia.
Konserwanty
Żywność bogata w konserwanty jest również bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Dzięki środkom konserwującym produkty takie jak mięso i jego przetwory mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Niestety ich stała obecność w naszym menu podnosi ryzyko chorób nowotworowych. Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy uważnie czytać skład produktu znajdujący się na etykiecie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.