Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Gorsze niż sam cukier. Wyniszcza wątrobę, jelita i żołądek

180

Jak powszechnie wiadomo, nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Jak się okazuje, w naszej kuchni znajdują się produkty, które są bardziej szkodliwe dla zdrowia niż tzw. biała śmierć. Dowiedz się, o jakie chodzi.

Gorsze niż sam cukier. Wyniszcza wątrobę, jelita i żołądek
Energetyki są szkodliwe dla prawidłowej pracy wielu narządów (dickiedavis123)

Napoje energetyczne

Tego rodzaju trunki mają za zadanie pobudzić nasz organizm i dodać nam energii. To uczucie nie trwa jednak zbyt długo i po chwili jesteśmy znowu osłabieni. Bardzo często w napojach energetycznych występują znaczne ilości cukru i innych szkodliwych substancji. Regularne spożywanie energetyków podnosi ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wyniszcza naszą wątrobę, jelita i żołądek. Powoduje również nadpobudliwość, zaburzenia nastroju i rozdrażnienie.

Alkohol

Regularne sięganie nawet po małe ilości alkoholu wpływa niekorzystnie na zdrowie całego organizmu. Napoje alkoholowe niszczą wątrobę i żołądek, zaburzają prawidłową pracę serca i mózgu. Dostarczają nam ogromnej ilości pustych kalorii i fundują nam nadprogramowe kilogramy.

Tłuszcze trans

Regularne sięganie po artykuły spożywcze bogate w tłuszcze trans przyczyniają się do rozwoju nadwagi otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Weźmy to pod uwagę, zanim sięgniemy po margarynę, zupę instant, gotowe danie czy kostkę rosołową.

Produkty typu "light"

W tego typu produktach szkodliwy cukier nierzadko jest zastąpiony pozornie zdrowszym słodzikiem. Mowa to toksycznym aspartamie, który jest oznaczony na etykiecie jako E951. Można znaleźć m.in. w napojach gazowanych, wędlinach, serach, jogurtach czy gumach do żucia.

Konserwanty

Żywność bogata w konserwanty jest również bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Dzięki środkom konserwującym produkty takie jak mięso i jego przetwory mają dłuższą datę przydatności do spożycia. Niestety ich stała obecność w naszym menu podnosi ryzyko chorób nowotworowych. Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy uważnie czytać skład produktu znajdujący się na etykiecie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać śliwę? Ten termin jest kluczowy
Brytyjscy eksperci ostrzegają. Ostrzegają przed 24 infekcjami
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Wizyta króla Karola i królowej Kamili w Watykanie odwołana. Jest komunikat
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Doniesienia z granicy z Białorusią. "To nie przypadek"
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić