Cukier w produktach spożywczych
Mimo że powszechnie wiadomo, że cukier szkodzi, chętnie dodajemy go zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Często jest też ukryty w produktach, po które sięgamy. Można go znaleźć nawet w napojach i daniach, które uchodzą za zdrowe. Na co dzień nie zastanawiamy się jednak, jak negatywny może być jego wpływ na nasze zdrowie. Jego wysoka kaloryczność nikomu nie służy. Wpływa nie tylko na funkcjonowanie organizmu, ale także na samopoczucie.
Alkohol – wpływ na zdrowie
Dawniej uważano, że spożywanie niedużych ilości alkoholu może mieć korzystny wpływ dla zdrowia. Jednak codzienne sięganie nawet po niewielkie ilości trunków, może niekorzystnie odbijać się na organizmie.
Dodatkowym minusem picia alkoholu jest również wysoka kaloryczność. Nie tylko zatruwamy takie narządy jak: mózg, żołądek i wątrobę, lecz również przyczyniamy się do wzrostu masy ciała. To również czynnik, który może skutkować kolejnymi chorobami.
Napoje energetyczne
Napoje energetyczne tylko z pozoru dodają wigoru. W rzeczywistości są pełne cukru i kofeiny, które dodają energii tylko na chwilę. Już za moment organizm jest ponownie osłabiony, więc domaga się kolejnej porcji napoju energetycznego.
Mieszanka substancji zawartych w napojach energetycznych może prowadzić do problemów z sercem i układem krążenia, a także uszkadzać wątrobę, żołądek, jelita. Niektórzy reagują na nie nadpobudliwością, rozdrażnieniem, wahaniem nastroju. Zdecydowanie lepiej ich unikać i postawić na naturalne energetyki jak np. woda z cytryną czy zielona herbata.
Przetworzona żywność
Tłuszcze trans to niemalże synonim niezdrowej żywności. Mogą powodować nadwagę i otyłość, insulinooporność, a w konsekwencji cukrzycę. U niektórych doprowadzają nawet do zaburzeń ze strony układu nerwowego. Stanowczo nie należy wzbogacać swoich posiłków o ten rodzaj tłuszczu.
Chociaż może się to wydawać szybkim i korzystnym rozwiązaniem, lepiej i zdrowiej zrezygnować z gotowych dań, zup instant, kostek rosołowych albo margaryny. Naturalna, świeża i zdrowa żywność zapewni lepsze samopoczucie i dobre zdrowie na długie lata.
Zdradliwe mogą się okazać również produkty oznaczane jako "light". Jest to jedno z największych oszustw, jeśli chodzi o skład. Słodziki, którymi zastępowany jest cukier, są mniej kaloryczne, lecz nie mniej szkodliwe.
Aspartam, oznaczany kodem E951, znajdziemy w napojach, słodyczach, serach, wędlinach. Niezdrowe są również produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Paradoksalnie mogą prowadzić do gromadzenia tłuszczu przez organizm, który w ten sposób broni się przed niedoborami.
Szkodliwe środki konserwujące
Środki konserwujące to jedne z najbardziej niezdrowych substancji, jakie można spotkać w kuchni. Znajdziemy je w mięsie i jego przetworach. Chociaż żywność zyskuje wówczas dłuższą trwałość, jednocześnie dochodzi do zatrucia jej substancjami o negatywnym wpływie na zdrowie. Dobrze jest przyglądać się etykietom, zanim coś kupimy i zjemy.
Mimo że produkt o długiej trwałości może wydawać się dobrą inwestycją, lepiej przemyśleć jego zakup i zastanowić się, dzięki czemu zachowuje on swoje walory przez tyle tygodni, a nawet miesięcy. Zazwyczaj odpowiedzią są środki chemiczne, którymi faszerowana jest żywność.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl