Magnez to związek mineralny, który usprawnia pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Jest również katalizatorem przemian tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych. Poza tym reguluje metabolizm kości, ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi.
Zobacz także: Tak ''żywisz" raka jelita grubego. Lekarz ostrzega
Deficyt magnezu w organizmie może wywoływać pewne dolegliwości, ale zdarza się, że na początku nie daje o sobie znać. Osoby z niedoborem tego pierwiastka nierzadko skarżą się na osłabienie organizmu, przewlekłe zmęczenie, skurcze mięśni, drętwienie dolnych i górnych kończyn, uczucie sztywności, bóle głowy, problemy ze snem, obniżoną odporność, rozdrażnienie, brak apetytu i mdłości.
Nieuzupełnienie poziomu magnezu może powodować również zaburzony rytm serca, zbyt wysokie ciśnienie krwi, problemy psychiczne, łamliwość włosów i paznokci oraz rozwój astmy i osteoporozy. Wspomniane wyżej problemy zdrowotne, mogące świadczyć o niedoborze magnezu, łatwo pomylić z symptomami wielu innych dolegliwości. Jeśli zauważymy u siebie tego rodzaju objawy, powinniśmy jak najszybciej skonsultować je ze specjalistą. Zwłaszcza, kiedy nie ustępują one samoistnie lub ulegają nasileniu. W tej sytuacji należy przede wszystkim zbadać poziom magnezu, a także potasu i wapnia w krwiobiegu. Te wszystkie pierwiastki są ściśle ze sobą powiązane. Na niedobór magnezu są szczególnie narażone osoby, które nieodpowiednio się odżywiają oraz spożywają nadmierne ilości kawy i alkoholu. W grupie ryzyka znajdują się również pacjenci z cukrzycą typu 2, celiakią czy chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Magnez można uzupełnić, zażywając suplementy lub przyswajając ten związek mineralny wraz z pożywieniem. Do najbogatszych źródeł magnezu można zaliczyć takie produkty jak orzechy, migdały, pestki dyni, gorzką czekoladę, tłuste ryby, owoce morza, banany, kakao, czarną fasolę, siemię lniane, ryż brązowy oraz produkty pełnoziarniste.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.