Składniki:
- 50 g korzenia kozłka lekarskiego,
- 1l wina czerwonego.
Na początek suszony korzeń kozłka lekarskiego - znanego bardziej jako waleriana, rozcieramy na drobny proszek i wsypujemy do słoika. Następnie susz zalewamy winem. Do przygotowania leczniczej mikstury najlepiej użyć gruzińskiego wina lub domowego trunku własnej roboty. Szklany pojemnik z mieszaniną należy zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Po upływie 14 dni miksturę odcedzamy za pomocą gazy lub sitka z drobnymi oczkami i przelewamy do szklanych butelek. Żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości walerianowego wina, spożywamy jedną łyżkę stołową tego preparatu trzy razy w ciągu dnia. Po 30 dniach trwania kuracji powinno się zrobić dwutygodniową przerwę. Osoby w podeszłym wieku i pacjenci, którzy na stałe zażywają leki, zanim zaczną stosować domowy specyfik z kozłka lekarskiego, powinny zasięgnąć lekarskiej porady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie bez powodu jednym z głównych składników trunku jest kozłek lekarski. Znajdziemy w nim takie cenne elementy jak witamina C, wapń, magnez, mangan, kwas kawowy i kwercetyna. Ta lecznicza roślina od wielu lat znajduje zastosowanie zarówno w medycynie konwencjonalnej jak i ziołolecznictwie. Waleriana wykazuje właściwości uspokajające, dzięki którym pomaga pozbyć się napięcia nerwowego, stanów lękowych i zaburzeń nocnego odpoczynku. Poza tym preparaty na bazie waleriany regulują ciśnienie tętnicze, stymulują produkcję soków żołądkowych, zwalczają dolegliwości ze strony układu moczowego i pokarmowego oraz łagodzą objawy migreny.