Herbata owsiana to napój, który poprawia pracę układu trawiennego. Warto więc ją wypić po obitym lub ciężkostrawnym posiłku, ponieważ zwalcza niestrawność i pomaga pozbyć się wzdęć. Dodatkowo jest polecana osobom będącym na diecie, gdyż przyspiesza odchudzanie i podkręca metabolizm. To również jedno z cenniejszych źródeł błonnika oczyszczającego jelita z zalegających złogów resztek pokarmowych, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Herbata owsiana niweluje też stany zapalne toczące się w naszym organizmie i działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza obrzęki.
Co ciekawe, łagodzi też napięcie i pozwala na pozbycie się nagromadzonych emocji, bo działa uspokajająco .Dlatego regularnie powinny po nią sięgać osoby prowadzące stresujący tryb życia. To jednak nie koniec cennych właściwości prozdrowotnych herbaty owsianej. Dodatkowo napój ten normalizuje ciśnienie krwi, przez co chroni układ sercowo-naczyniowy, zapobiega miażdżycy i zawałowi serca. Dzięki obecności kwasu linolowego i beta-glukanu obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów.
Jak przygotować napar z płatków owsianych? Wlej 600 ml wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie dodaj 100 g płatków owsianych, 25 g miodu i laskę cynamonu. Gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Poczekaj godzinę. Odcedź płyn i przelej go do szklanych butelek. Herbatę pijemy trzy razy dziennie – najlepiej przed lub po posiłku.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.