Czym jest herbata oolong?
Chociaż herbata oolong (zwana potocznie herbatą czerwoną) jest wytwarzana z tej samej rośliny co herbata czarna i herbata zielona, jej liście są przetwarzane inaczej. Zielona herbata jest poddawana obróbce cieplnej, co utrudnia napowietrzanie i pozwala na zachowanie wyższego stężenia niektórych katechin przeciwutleniających. Czarna herbata jest z kolei w pełni napowietrzona, a proces ten generuje powstanie teaflawiny i tearubiny.
Herbata Oolong jest z kolei częściowo napowietrzona. Plasuje się ją więc między herbatą zieloną a czarną. Zawiera teazynensyny (polifenole), które różnią się od katechin z zielonej herbaty i teaflawin z czarnej herbaty i mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych.
Korzyści z regularnego spożywania herbaty oolong
Badania nad herbatą oolong są wciąż na wczesnym etapie, ale niektóre z nich do tej pory wykazały, że teazynensyny zmniejszają stany zapalne, chronią przed uszkodzeniem DNA, korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi, działają przeciwnowotworowo i przeciwdrobnoustrojowo.
Codzienne spożywanie herbaty oolong obniża poziom cukru we krwi (w 10 tygodni), regeneruje mięśnie i wspiera pamięć, przyspiesza metabolizm (w większym stopniu niż herbata zielona), wspiera kontrolę wagi, wspomaga układ krwionośny i łagodzi choroby serca oraz chroni zęby i kości.
Zaleca się picie od dwóch do trzech filiżanek dziennie, choć specjaliści przyznają, że można spożywać nawet pięć. Choć jej ziemisty smak nie wszystkim odpowiada i wielu kojarzy się z czasami niedosytu, warto się do niego przyzwyczaić! Nasze ciało nam za to podziękuje.
Warto przy tym pamiętać o tym, że herbata oolong ma sporo kofeiny - nie jest więc polecana jako napój wieczorny.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.