Przepisem jest hitem
Ta metoda przygotowania ogórków małosolnych pochodzi z Rosji. Dzięki niej nie będziesz długo czekać, aż ogórki się ukiszą. Pyszne i chrupiące małosolne ogórki będziesz mógł zjeść już po kilkunastu godzinach.
Do przyrządzenia ogórków w ten sposób będziemy potrzebowali woreczka foliowego ze strunowym zamknięciem, którego często używa się do przechowywania mrożonek. Woreczek powinien mieć pojemność od 3 do 5 litrów.
Składniki błyskawicznego przepisu na ogórki:
Czytaj też: Domowa lemoniada z arbuza
Jak zrobić ogórki małosolne z woreczka?
Z dokładnie umytych i wytartych do sucha ogórków gruntowych należy odciąć końcówki z obu stron, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Tak przygotowane ogórki razem ze wszystkimi składnikami umieszczamy w woreczku.
Wszystko zasypujemy solą, zamykamy woreczek strunowy i całość powoli mieszamy. Następnie opakowanie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy woreczek z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Osoby, które wypróbowały ten przepis, potwierdzają, że jeżeli rano przyrządzimy tak ogórki, to już wieczorem będą nadawały się do spożycia.
Czytaj też: Przepis na smażone ogórki
Dlaczego warto jeść ogórki małosolne?
Ogórki małosolne są nie tylko bardzo smaczne, ale posiadają także szereg prozdrowotnych właściwości. W 100 g ogórków znajdziemy tylko 11 kcal.
Poza tym są bogatym źródłem cennej witaminy C, E, K i witamin z grupy B. Te naturalne probiotyki zawierają również miedź, wapń, potas i magnez. Ogórki małosolne wpływają pozytywnie na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. W ogórkach małosolnych znajdziemy także acetylocholinę, która reguluje ciśnienie krwi i stymuluje ruchy perystaltyczne w jelitach.
Czytaj też: Takiego brokuła jeszcze nie jadłeś
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.