Co jest nie tak z rybą w puszce?
Ryby w konserwach spełniają normy bezpieczeństwa, ale ich świeżość jest sztucznie przedłużana za pomocą konserwantów — m.in. azotanu sodu lub sporej ilości soli — a obróbka termiczna dokonana przed zapakowaniem produktu dawno już sprawiła, że wartościowe składniki odżywcze ryb przeminęły z wiatrem.
Jednym z potencjalnych zagrożeń spożywania ryb z puszki jest również obecność bisfenolu A (BPA) w niektórych opakowaniach. W dużych dawkach ten związek chemiczny może prowadzić do zakłóceń w gospodarce hormonalnej organizmu, problemów z płodnością i metabolizmem oraz nadciśnienia i chorób serca.
Okazjonalne spożycie konserwowej ryby, na przykład podczas wyprawy w góry czy pod namiot, nie będzie miało katastrofalnych skutków dla naszej diety, pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni produkt.
Jak wybrać najlepszą rybę konserwową?
Wystarczy trzymać się trzech zasad. Należy:
- wybierać ryby pochodzące z odpowiedzialnych połowów i od certyfikowanych producentów. Najlepsze będą te bogate w kwasy omega-3 (sardynki, łosoś, tuńczyk, makrela),
- pamiętać, że najzdrowszy będzie wybór ryby w kawałkach, która została zakonserwowana w sosie własnym, oleju lub oliwie. Powinniśmy z daleka omijać gotowe mieszanki smakowe, które często są wzbogacane o wzmacniacze smaku lub zawierają duże ilości soli. Nierzadko zdarza się, że dodatków jest w nich więcej niż samej ryby. Złota zasada brzmi, że im mniej, tym lepiej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- sprawdzać nie tylko datę ważności, ale również jakość opakowania pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Jakiekolwiek wybrzuszenia mogą sugerować proces psucia się żywności w środku, co może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.
Jak często można jeść ryby?
Liczba ryb, jaką można bezpiecznie spożywać w ciągu tygodnia, zależy od wielu czynników (wieku, płci, stanu zdrowia i rodzaju ryby), ale ogólne zalecenie dla zdrowych dorosłych wynosi 2-3 porcje ryb tygodniowo.
Dotyczy to jednak ryb świeżych, które oferują znacznie więcej korzyści zdrowotnych niż ryby konserwowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.