Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Jadasz takie ryby? Może odbić się na sercu

6

Ryby w puszce nie są najlepszym wyborem dla tych, którzy troszczą się o swoje zdrowie i powinny być spożywane jedynie w charakterze sporadycznego uzupełnienia diety. Które z konserw wybrać, żeby szkód dla zdrowia było jak najmniej?

Jadasz takie ryby? Może odbić się na sercu
Ryba z puszki nie jest najlepszym wyborem (Getty Images, Kinga Krzeminska)

Co jest nie tak z rybą w puszce?

Ryby w konserwach spełniają normy bezpieczeństwa, ale ich świeżość jest sztucznie przedłużana za pomocą konserwantów — m.in. azotanu sodu lub sporej ilości soli — a obróbka termiczna dokonana przed zapakowaniem produktu dawno już sprawiła, że wartościowe składniki odżywcze ryb przeminęły z wiatrem.

Jednym z potencjalnych zagrożeń spożywania ryb z puszki jest również obecność bisfenolu A (BPA) w niektórych opakowaniach. W dużych dawkach ten związek chemiczny może prowadzić do zakłóceń w gospodarce hormonalnej organizmu, problemów z płodnością i metabolizmem oraz nadciśnienia i chorób serca.

Okazjonalne spożycie konserwowej ryby, na przykład podczas wyprawy w góry czy pod namiot, nie będzie miało katastrofalnych skutków dla naszej diety, pod warunkiem, że wybierzemy odpowiedni produkt.

Jak wybrać najlepszą rybę konserwową?

Wystarczy trzymać się trzech zasad. Należy:

- wybierać ryby pochodzące z odpowiedzialnych połowów i od certyfikowanych producentów. Najlepsze będą te bogate w kwasy omega-3 (sardynki, łosoś, tuńczyk, makrela),

- pamiętać, że najzdrowszy będzie wybór ryby w kawałkach, która została zakonserwowana w sosie własnym, oleju lub oliwie. Powinniśmy z daleka omijać gotowe mieszanki smakowe, które często są wzbogacane o wzmacniacze smaku lub zawierają duże ilości soli. Nierzadko zdarza się, że dodatków jest w nich więcej niż samej ryby. Złota zasada brzmi, że im mniej, tym lepiej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

- sprawdzać nie tylko datę ważności, ale również jakość opakowania pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Jakiekolwiek wybrzuszenia mogą sugerować proces psucia się żywności w środku, co może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Jak często można jeść ryby?

Liczba ryb, jaką można bezpiecznie spożywać w ciągu tygodnia, zależy od wielu czynników (wieku, płci, stanu zdrowia i rodzaju ryby), ale ogólne zalecenie dla zdrowych dorosłych wynosi 2-3 porcje ryb tygodniowo.

Dotyczy to jednak ryb świeżych, które oferują znacznie więcej korzyści zdrowotnych niż ryby konserwowe.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić