Jak wynika z badań naukowych, stała obecność w diecie czerwonego mięsa, żywności wyskoprzetworzonej, regularne picie napojów alkoholowych oraz bierne i czynne palenie tytoniu znacznie podnosi ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Okazuje się, że niebezpieczne dla naszego zdrowia mogą być także marynowane warzywa.
Japońscy naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem przeprowadzili przyjrzeli się wpływowi jedzenia marynowanych warzyw na rozwój nowotworu żołądka. Eksperci przez 11 lat obserwowali stan zdrowia 40 tys. osób mieszkających na stałe w Japonii. Wyniki metaanalizy zostały opublikowane w ''American Association for Cancer Research''.
Jak się okazało osoby spożywające znaczne ilości marynowanych warzyw, są aż o 50 proc. bardziej narażone na rozwój komórek nowotworowych w żołądku. Jest to związane z dużą ilością soli w tego rodzaju produktach spożywczych. Badania wykazały, że ryzyko rozwoju raka żołądka wśród osób, które spożywają najwięcej soli, wynosi 1 na 500 mężczyzn w ciągu roku i 1 na 1300 kobiet rocznie.
W kraju kwitnącej wiśni marynowanie warzyw za pomocą soli jest bardzo popularnym sposobem na przygotowanie produktów spożywczych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.