Biały ryż jest częstym gościem na polskich stołach. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, więc jest spożywany w dużych ilościach. 100 gramów klasycznego białego ryżu zawiera 130 kalorii. Naukowcy ze Sri Lanki znaleźli sposób na zmniejszenie ilości kalorii w ryżu nawet o połowę. Żeby tego dokonać należy ugotować ziarna ryżu w odpowiedni sposób.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy dodać do wody, w której gotujemy ryż, olej kokosowy. W ten sposób ugotowany ryż należy ostudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ryż będzie zdecydowanie mniej kaloryczny. Jak to możliwe?
Ryż jest bogatym źródłem skrobi. Niestety, ten rodzaj węglowodanów nie zawsze jest prawidłowo przyswajany przez nasz organizm. Wyróżniamy dwa rodzaje skrobi: przyswajalną i oporną. Ten drugi rodzaj jest oporny na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej postaci dostaje się do jelita grubego. Z kolei skrobia przyswajalna rozkłada się w postaci tłuszczu. Skrobia oporna zawiera mniej kalorii, ponieważ nie jest trawiona, ale wchłaniana w jelicie cienkim. Poza tym posiada szereg prozdrowotnych właściwości i dzięki niej w organizmie człowieka powstają korzystne dla zdrowia kultury bakterii.
Dzięki gotowaniu ziaren ryżu z dodatkiem oleju kokosowego, a potem włożeniu go na 12 godzin do lodówki wykształci się skrobia oporna. Sprawia to, że ugotowany ryż staje się zdrowszy i mniej kaloryczny. W dodatku tak przygotowany ryż będzie miał korzystny wpływ na glikemię.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.