Mango Miyazaki są jednymi z najdroższych owoców na świecie — w zeszłym roku sprzedawano je na rynku międzynarodowym w cenie niecałych 14 tys. złotych za kilogram.
Cena mango miyazaki
Ich cena wynika z kilku czynników: po pierwsze, każdy owoc musi spełnić rygorystyczne kryteria jakości, tj. osiągnąć określony poziom słodyczy i ważyć co najmniej 350 gramów.
Każdy owoc jest starannie sprawdzany i tylko te, które spełniają standardy, sprzedawane są jako miyazaki mango.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po drugie miyazaki mango jest uprawiane z wielką starannością — każde drzewo musi być pielęgnowane ręcznie, a owoce muszą być chronione przez cały okres wzrostu.
Ten wysiłek, w połączeniu z kosztami utrzymania idealnych warunków uprawy (czyli żyznej gleby, w miarę wysokiej temperatury, dużej ilości opadów deszczu i długich godzin nasłonecznienia) przekłada się na wyższe koszty produkcji.
Po trzecie, jeszcze do niedawna mango miyazaki było uprawiane tylko w jednym regionie Japonii, co oznacza, że podaż była ograniczona.
Popyt wciąż jednak rósł, a zatem ceny wzrastały. Jako że coraz więcej regionów świata jest zainteresowana hodowlą fioletowego mango, być może w niedalekiej przyszłości ten aspekt ulegnie zmianie.
Właściwości fioletowego mango
Owoce fioletowego mango, w miarę dojrzewania, zmieniają swój kolor na czerwony. Nazywane są "królami owoców" nie tylko ze względu na wysoką cenę, słodki i kremowy smak oraz delikatną teksturę, ale również ze względu na korzyści zdrowotne.
To owoc:
- bogaty w przeciwutleniacze,
- wypełniony beta-karotenem i kwasem foliowym,
- wspierający zdrowie oczu,
- redukujący ryzyko nowotworowe,
- korzystny dla skóry,
- obniżający poziom cholesterolu,
- zawierający więcej przeciwutleniaczy niż inne rodzaje mango.
Czytaj też: NASA poleca. Postaw ją w sypialni
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.