Miód to od wielu wieków znany w naszym kraju produkt, który powstaje zarówno z nektaru roślin, jak i spadzi liściastej lub iglastej. Wśród wielu rodzajów możemy znaleźć produkt wyprodukowany na bazie kwiatów lawendy dzikiej i pozostałych gatunków tej rośliny.
Można go bez problemu kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub samodzielnie wyprodukować w domu. Rozpoznamy go po jasno bursztynowej lub białej barwie, słodkim, ale lekko kwaśnym i kwiatowym smaku i charakterystycznym zapachu. W miodzie z lawendy znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B, żelazo, cynk, selen, potas, węglowodany, olejki eteryczne, kwasy organiczne, enzymy, fenole i flawonoidy.
Dzięki zawartości wielu cennych składników wykazuje właściwości rozkurczające i przeciwzapalne oraz podnosi odporność naszego organizmu jak bakteryjne, wirusowe i grzybicze infekcje.
Obecne w nim przeciwutleniacze spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu i chronią nas przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny.
Poza tym działa wykrztuśnie i nawilżająco, przez co łagodzi objawy kaszlu. Warto wspomnieć, że stała obecność miodu z kwiatów lawendy zmniejsza ryzyko rozwoju zawału serca i udaru mózgu. To jednak nie koniec listy jego prozdrowotnych walorów.
Substancje w nim zawarte poprawiają samopoczucie, pomagają pozbyć się problemów z zasypianiem, a także doskonale sprawdzają się w walce z biegunką i bakteryjnym zapaleniem jelit i żołądka. Ze względu na działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe miód lawendowy znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie produkuje się preparaty regenerujące, odmładzające i wzmacniające skórę i włosy.
Czytaj też: NASA poleca. Postaw ją w sypialni
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.