Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości
Natto powstaje w wyniku fermentacji soi, która następuje dzięki bakteriom Bacillus Subtillis. Natto pochodzi z Azji, ale staje się coraz bardziej popularna w Europie. Według powszechnych opinii jest to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Co więcej, mówi się, że to właśnie sekret długowieczności Japończyków.
Ze względu na kleistą konsystencję i specyficzny zapach, możemy na początku być nie do końca przekonani co do tego rodzaju produktu. Jednak natto jest bardzo smaczne i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Podczas fermentacji soi powstaje enzym - nattokinaza, który zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Soja natto zawiera też cenne witaminy D i K oraz fitoestrogeny i izoflawony. Dzięki tym elementom korzystnie działa na nasza kondycję zdrowotną. Regularne spożywanie natto obniża stężenie złego cholesterolu we krwi nawet o 10 proc.
Czytaj także: Sieją spustoszenie w jelitach. Unikaj ich
Poza tym jedzenie soi natto reguluje poziom cukru we krwi. Sfermentowana soja działa również pozytywnie na budowę i wytrzymałość naszych kości dzięki zawartości wapnia oraz witamin D3i K2. Dzięki proteinom, natto jest także świetną bronią w walce z nadciśnieniem. Ponadto soja natto zawiera bakterie, które oczyszczają nasze jelita ze złogów i śluzu.
Warto również wspomnieć, że regularne jedzenie tego produktu poprawi nasz metabolizm, zwalczy zaparcia i pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy.
Czytaj także: Domowy sposób na oczyszczenie jelit ze złogów
Natto można kupić w sklepach orientalnych lub tych ze zdrową i ekologiczną żywnością. 100 g soi natto kosztuje około 10-15 zł. Najlepiej wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, żeby mieć pewność, że nie jest modyfikowana genetycznie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.