Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jedli je codziennie. Umierali na zawał lub udar

280

Jajka są bogatym źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Z najnowszych badań wynika jednak, że spożywane ich w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko poważnych chorób, które przyczyniają się do przedwczesnego zgonu. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy.

Jedli je codziennie. Umierali na zawał lub udar
Uważaj na nadmiar jajek w diecie (Licencjodawca, JANUSZ RYS)

Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Chicago postanowili zweryfikować dotychczas zebrane przez naukowców informacje dotyczące wpływu jedzenia jajek na wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

Po zakończeniu badań Victor Zhong i jego zespół stwierdzili, że osoby spożywające każdego dnia 3-4 jajka, znajdują się w grupie ryzyka chorób serca, przez co są narażone na przedwczesną śmierć. Eksperci dokonali analizy danych, które zostały zgromadzone w ciągu prawie 18 lat obejmujące ok. 29 tys. osób. W badanej grupie zostały zdiagnozowane 5,4 tys. incydentów kardiologicznych, w tym 1897 zawałów i 1302 udarów mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowa metoda podawania leków. Rewolucyjna technologia opracowana przez polską firmę

Stwierdzono również 113 przypadków zgonu spowodowanego inną chorobą serca. Z kolei 6132 uczestników badań zmarło z powodu innych problemów zdrowotnych. Jak wynika z analizy dostarczanie do organizmu 300 mg cholesterolu obecnego w jajkach w ciągu dnia, podnosi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca o 3,2 proc., a przedwczesnego zgonu o 4,4 proc. Zdaniem naukowców zjedzenie każdego kolejnego jajka zwiększa ryzyko pojawienia się dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego o 1,1 proc, a przedwczesnej śmierci o 1,9 proc.

Na temat wyników badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wypowiedziała się ekspertka żywieniowa Anna Radowicka podczas udziału w programie "Dzień Dobry TVN".

Zawsze pojawią się jakieś badania, które są informacją bardziej ogólną i powodują zamieszanie. Przytoczone badania wskazują na spożycie cholesterolu w diecie ogółem. Należy zwrócić uwagę na swoją dietę i zmniejszyć udział innych produktów, np. śmietany, mięsa, parówek, pasztetów, produktów odzwierzęcych, przetworzonych, a nie jaj, które są bogactwem witamin i składników mineralnych – stwierdziła dietetyczka.
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić