Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Chicago postanowili zweryfikować dotychczas zebrane przez naukowców informacje dotyczące wpływu jedzenia jajek na wzrost poziomu cholesterolu we krwi.
Zobacz także: Tanie jajka to już historia. Ceny szaleją
Po zakończeniu badań Victor Zhong i jego zespół stwierdzili, że osoby spożywające każdego dnia 3-4 jajka, znajdują się w grupie ryzyka chorób serca, przez co są narażone na przedwczesną śmierć. Eksperci dokonali analizy danych, które zostały zgromadzone w ciągu prawie 18 lat obejmujące ok. 29 tys. osób. W badanej grupie zostały zdiagnozowane 5,4 tys. incydentów kardiologicznych, w tym 1897 zawałów i 1302 udarów mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stwierdzono również 113 przypadków zgonu spowodowanego inną chorobą serca. Z kolei 6132 uczestników badań zmarło z powodu innych problemów zdrowotnych. Jak wynika z analizy dostarczanie do organizmu 300 mg cholesterolu obecnego w jajkach w ciągu dnia, podnosi prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca o 3,2 proc., a przedwczesnego zgonu o 4,4 proc. Zdaniem naukowców zjedzenie każdego kolejnego jajka zwiększa ryzyko pojawienia się dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego o 1,1 proc, a przedwczesnej śmierci o 1,9 proc.
Na temat wyników badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wypowiedziała się ekspertka żywieniowa Anna Radowicka podczas udziału w programie "Dzień Dobry TVN".
Zawsze pojawią się jakieś badania, które są informacją bardziej ogólną i powodują zamieszanie. Przytoczone badania wskazują na spożycie cholesterolu w diecie ogółem. Należy zwrócić uwagę na swoją dietę i zmniejszyć udział innych produktów, np. śmietany, mięsa, parówek, pasztetów, produktów odzwierzęcych, przetworzonych, a nie jaj, które są bogactwem witamin i składników mineralnych – stwierdziła dietetyczka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.