Pomidory można położyć na kanapkę oraz przyrządzić z nich uwielbianą przez mieszkańców kraju nad Wisłą zupę pomidorową, sok, domowy ketchup, przecier, sos do mięsnych dań i potraw z makaronu, krem czy sałatkę.
Czytaj też: Chemiczny ''dodatek". Tak się go nie pozbędziesz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te warzywa słyną na całym świecie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale również z korzystnego wpływu na nasze zdrowie. W pomidorach znajdziemy m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Dzięki zawartości wielu cennych substancji podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz usprawniają pracę układu nerwowego.
Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wymiata złogi z jelit, przyspiesza ich perystaltykę, obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego i daje na długo uczucie sytości.
Pomidory powinny włączyć do swojej diety osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jedna z najcenniejszych substancji, jakie posiadają pomidory, jest likopen. Jest to barwnik, który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Najwięcej tego przeciwutleniacza znajduje się w warzywach poddanych obróbce termicznej, czyli we wspomnianym wcześniej przecierze i sosie pomidorowym oraz ketchupie. Jak potwierdzają wyniki licznych badań naukowych, likopen zmniejsza ryzyko wielu poważnych dolegliwości, takich jak rak prostaty, piersi, płuc, trzustki, jamy ustnej, żołądka, białaczka, powikłania cukrzycowe czy choroby serca.
Poza tym chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia się organizmu, a także działa przeciwzapalnie, wzmacnia budowę kości i kondycję skóry. Ponadto pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który zwiększa prawdopodobieństwo pojawienie się miażdżycy i wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.