Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jedna z najmocniejszych "broni". Zmniejsza ryzyko raka płuc, trzustki, żołądka

9

Są nie tylko smaczne, łatwo dostępne, ale również bardzo zdrowe, dlatego większość z nas nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu bez obecności pomidorów. Można je jeść na surowo lub przygotować z nich przetwory, które wykazują bezcenne właściwości. Dlaczego warto sięgać po nie codziennie?

Jedna z najmocniejszych "broni". Zmniejsza ryzyko raka płuc, trzustki, żołądka
Jakie właściwości ma sos pomidorowy? (Licencjodawca, Agustin Orduna)

Pomidory można położyć na kanapkę oraz przyrządzić z nich uwielbianą przez mieszkańców kraju nad Wisłą zupę pomidorową, sok, domowy ketchup, przecier, sos do mięsnych dań i potraw z makaronu, krem czy sałatkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pomidory chronią przed rakiem prostaty

Te warzywa słyną na całym świecie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale również z korzystnego wpływu na nasze zdrowie. W pomidorach znajdziemy m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Dzięki zawartości wielu cennych substancji podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz usprawniają pracę układu nerwowego.

Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wymiata złogi z jelit, przyspiesza ich perystaltykę, obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego i daje na długo uczucie sytości.

Pomidory powinny włączyć do swojej diety osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jedna z najcenniejszych substancji, jakie posiadają pomidory, jest likopen. Jest to barwnik, który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Najwięcej tego przeciwutleniacza znajduje się w warzywach poddanych obróbce termicznej, czyli we wspomnianym wcześniej przecierze i sosie pomidorowym oraz ketchupie. Jak potwierdzają wyniki licznych badań naukowych, likopen zmniejsza ryzyko wielu poważnych dolegliwości, takich jak rak prostaty, piersi, płuc, trzustki, jamy ustnej, żołądka, białaczka, powikłania cukrzycowe czy choroby serca.

Poza tym chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia się organizmu, a także działa przeciwzapalnie, wzmacnia budowę kości i kondycję skóry. Ponadto pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, który zwiększa prawdopodobieństwo pojawienie się miażdżycy i wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić