Kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych, której korzenie sięgają obszarów rejonu Morza Śródziemnego. W jej składzie znajdziemy między innymi witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak wapń, mangan, fosfor, żelazo oraz cynk. Już od wieków kumin był stosowany w medycynie naturalnej ze względu na swoje dobroczynne działanie.
Regularne spożywanie tej przyprawy może przynieść korzyści osobom zmagającym się z biegunką, przeziębieniem, bezsennością, problemami trawiennymi, zapaleniem dróg oddechowych, zespołem jelita drażliwego oraz niedokrwistością.
Włączenie kminu do codziennego jadłospisu może także wspomóc redukcję wagi, ponieważ zawarty w nim tymol stymuluje produkcję żółci i enzymów trawiennych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Nie żałuj sobie. Wg naukowca to najzdrowsza przyprawa
Kmin rzymski pomaga również w obniżeniu poziomu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL oraz jednocześnie zwiększa stężenie dobrego cholesterolu HDL w krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.
Kuminol i kuminaldehyd, substancje zawarte w kuminie, wpływają korzystnie na funkcjonowanie trzustki, umożliwiając jej wydzielanie odpowiednich ilości insuliny. Insulina natomiast pełni kluczową rolę w transporcie glukozy do komórek naszego ciała i utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi.
Kumin zawiera także aldehyd oraz olejki eteryczne o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Dzięki temu jest ceniony w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów, które pomagają w regeneracji skóry oraz eliminacji zmian skórnych. Antyoksydanty obecne w tej roślinie opóźniają proces starzenia organizmu oraz chronią go przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i rozwojem nowotworów.
Warto dodać, że kmin rzymski to nie to samo, co kminek. Przyprawy różnią się na pierwszy rzut oka kształtem i wielkością - kumin jest większy, Ponadto ma jaśniejszy kolor.
Kminek ma również właściwości prozdrowotne. Pomaga m.in. przy dolegliwościach układu pokarmowego i w leczeniu kaszlu. Wspomaga też odporność - zawiera duże ilości witaminy C.