W naszym kraju jednym z najczęściej spożywanych mięs jest kurczak. Nie mniej popularna jest wieprzowina, a także wołowina. Często sięgamy również po produkty mięsne wysokoprzetworzone, takie jak parówki czy konserwy. Tymczasem zapominamy o mięsach, które niegdyś były podstawą menu na królewskich dworach.
Czytaj też: Tańszy niż łosoś. Jedna z najzdrowszych ryb
Jednym z takich mięs jest perliczka. Do niedawna to mięso nie cieszyło się zbyt dużą popularnością, jednak obecnie zauważalny jest wzrost zainteresowania nim. I bardzo dobrze, ponieważ perliczka, mimo że jest nieco droższa i trudniejsza w przygotowaniu niż kurczak, to jest mięsem wyjątkowo delikatnym, wykwintnym i soczystym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co więcej, posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że to jedno z najzdrowszych mięs. Cena za kilogram perliczki wynosi ok. 70-80 zł, jednak warto zainwestować w to mięso i od czasu do czasu włączyć je do naszego menu, np. w towarzystwie młodych ziemniaków i zasmażanych buraczków.
Mięso z perliczki dobre dla osób na diecie
Mięso perliczki jest chude, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej. Co ciekawe, w tym mięsie znajdziemy aż dwa razy mniej tłuszczu niż w popularnym kurczaku, ale za to znacznie więcej przyswajalnego białka.
Perliczka wyróżnia się na tle innych drobiu tym, że ma najmniej kalorii (w 100 g zaledwie 160 kcal), za to obfituje w witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, magnez, witaminy z grupy B, żelazo czy witaminę E nazywaną też ‘’witaminą młodości’’. To również cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, chroniąc m.in. przed miażdżycą.
Perliczka jest również polecana przez dietetyków osobom zmagającym się z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Chętnie sięgają po nią osoby aktywne fizycznie oraz profesjonalni sportowcy - właśnie ze względu na niską zawartość tłuszczu przy jednocześnie wysokiej zawartości białka.