Detoks z wykorzystaniem soków
Organizm można oczyścić, pijąc soki wyciśnięte ze świeżych owoców i warzyw. Do przygotowania tego rodzaju napojów potrzebna jest wyciskarka. Zalecane jest spożywanie 5 porcji soku (po pół litra) w ciągu jednej doby.
Składniki pierwszego soku:
- 6 marchewek,
- jabłko,
- pół cytryny,
- imbir,
- grejpfrut,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Składniki drugiego soku:
- 4 pomarańcze,
- limonka,
- jabłko,
- kawałek imbiru o długości centymetra.
Jednodniowy detoks za pomocą kaszy jaglanej.
Kasza jaglana wykazuje silne właściwości oczyszczające i odkwaszające. Detoks jaglany polega na jedzeniu przez cały dzień krupniku jaglanego. Zaleca się spożywanie niewielkich porcji tej potrawy co jakieś 3 godziny.
Lista składników potrzebnych do przygotowania 6 porcji zdrowej zupy.
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 3 ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 2,5 litra gorącej wody,
- 4 plastry imbiru,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy.
Na początek płuczemy kaszę pod bieżącą wodą. Warzywa kroimy w kostkę i razem czosnkiem smażymy, a potem dodajemy przyprawy (poza solą i pieprzem). Następnie wrzucamy do tej mieszanki kaszę i wlewamy wodę.
Potrawę gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut. Kiedy składniki zrobią się miękkie, wtedy dodajemy do nich pieprz i sól. Krupnik podajemy z dodatkiem natki pietruszki, która zawiera sporo witaminy C.
Detoks z wykorzystaniem zielonych owoców i warzyw
W tym przypadku jednodniowe oczyszczanie rozpoczynamy od zielonego koktajlu.
Składniki napoju:
- łyżka młodego jęczmienia, chlorelli lub spiruliny,
- jabłko,
- banan,
- kawałek imbiru o długości 1 centymetra,
- sok wyciśnięty z pomarańczy,
- 150 ml wody.
Banana i imbir obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i mieszamy. Tak przygotowany koktajl pijemy także na drugie śniadanie i podwieczorek.
Na obiad i kolację jemy warzywa przygotowane na parze lub w postaci sałatki z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Detoks oparty na bulionie warzywnym
Ta jednodniowa dieta polega na piciu przez cały dzień wyłącznie wywaru z warzyw. Bulion spożywamy 6 razy w ciągu dnia, co 3 godziny. Jednorazowa porcja to 300 ml wywaru. Warto pamiętać, że tej metodzie towarzyszy uczucie głodu. Dzięki niej nie tylko oczyścimy organizm, ale także dostarczymy do organizmu cenny wapń potas i magnez.
Składniki bulionu:
- 3 litry gorącej wody,
- 2 pęczki włoszczyzny: 6 marchewek, 6 pietruszek, 2 cebule, 2 pory i seler.
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki. Cebulę razem z łupiną smażymy na patelni, aż się zarumieni. Następnie składniki wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy, cały czas mieszając. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Bulion gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy warzywa zrobią się miękkie. 10 minut przed końcem możemy wzbogacić danie natką pietruszki lub jarmużem, które dodadzą aromatu.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl