Masło orzechowe, bogate w białko, produkowane jest poprzez zblendowanie prażonych orzeszków ziemnych na gęstą pastę. Choć w zasadzie jest pełne wartości odżywczych, warto dokładnie sprawdzać etykiety w sklepie. Niektóre produkty mogą zawierać dodatki takie jak cukier, tłuszcze trans, sól i dodatkowe oleje.
Wybierając masło orzechowe, warto sięgnąć po wersję bez zbędnych dodatków. Takie masło jest nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Zawiera cenne witaminy i minerały, w tym:
- witaminę E,
- witaminę B3,
- witaminę B6,
- magnez,
- mangan.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
4 właściwości zdrowotne masła orzechowego
Regularne spożywanie dwóch łyżek masła orzechowego dziennie może przynieść różnorodne korzyści zdrowotne:
- Zredukowane ryzyko chorób serca. Kwas oleinowy, jeden z głównych tłuszczów w maśle orzechowym, pomaga regulować poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Kontrolowanie tych parametrów obniża ryzyko chorób serca. Dodatkowo, obecność kwasów tłuszczowych omega-6 podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
- Prewencja cukrzycy. Kwas oleinowy zmniejsza insulinooporność, czyli stan, w którym komórki organizmu nie reagują prawidłowo na insulinę, co prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi.
- Walka z wolnymi rodnikami. Antyoksydanty obecne w orzeszkach ziemnych, takie jak mangan, witamina E i resweratrol, mogą pomóc zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Badania pokazują, że prażenie orzeszków przed ich zmieleniem zwiększa zawartość antyoksydantów.
- Wsparcie w utracie wagi. Spożywane z umiarem, nienasycone tłuszcze zawarte w maśle orzechowym mogą wspomagać utratę wagi. Białka i błonnik pomagają długo utrzymać uczucie sytości.
- Wsparcie dla zdrowia mózgu: Zawarte w maśle orzechowym zdrowe tłuszcze i niacyna mogą wspierać funkcje mózgu oraz zdrowie psychiczne. Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie orzechów i ich produktów może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Co się stanie, jeśli zjesz za dużo masła orzechowego?
Spożywane w umiarkowanych ilościach, masło orzechowe dostarcza pełnowartościowych składników odżywczych. Zbyt duża ilość może jednak prowadzić do przyrostu masy ciała.
Warto także pamiętać, że wysoka zawartość fosforu w orzeszkach ziemnych może ograniczać wchłanianie innych minerałów. Osoby z niedoborem żelaza lub cynku powinny unikać nadmiernego spożywania pokarmów bogatych w fosfor, aby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia.
Czytaj więcej: Pij codziennie. Działa jak tarcza przed cukrzycą.
Osoby uczulone na orzeszki ziemne powinny unikać masła orzechowego. Reakcje alergiczne mogą być bardzo poważne, a nawet zagrażać życiu!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.