Nie od dzisiaj wiadomo, że sery są bardzo smaczne i pozytywnie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Chociaż jak wszystkie produkty spożywcze, spożywane w nadmiarze również mogą zaszkodzić zdrowiu. Wybór serów jest tak szeroki, że czasem ciężko się zdecydować na to, po jaki rodzaj sięgnąć. Oto top-lista najzdrowszych serów, stworzona przez amerykańską dietetyczkę Jennifer Glockner.
Pierwsze miejsce w tym rankingu zajmuje mozzarella. Jej główną zaletą jest odpowiedni stosunek fosforu do wapnia. Poza tym ten rodzaj sera jest bogatym źródłem kwasu linolowego i witaminy B12. Kwas linolowy wspomaga proces odchudzania i dba o zdrowie naszej skóry, a witamina B12 działa korzystnie na pracę układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Postaw na mozzarellę, gdy chcesz obniżyć wysoki cholesterol i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.
Drugie miejsce zajmuje ser kozi. Ten ser zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-6. Ponadto ser kozi dostarcza do organizmu cenne pierwiastki: magnez, jod, wapń, fosfor, selen oraz witaminę D, niacynę i biotynę. Spożywanie sera koziego obniża ryzyko chorób układu krwionośnego i reguluje stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Jest to ser idealny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.
Jak twierdzi ekspertka ds. żywienia - ser feta mimo znacznej zawartości sodu, jest niskokaloryczny. W fecie znajdziemy cenną witaminę B2, która wspomaga pracę narządów wzroku oraz układu odpornościowego.
Czy każdy ser jest korzystny dla zdrowia? Ser żółty jest tłusty i kaloryczny. Częste spożywanie żółtego sera negatywnie wpływa na naczynia krwionośne, powoduje nadwagę i otyłość. Zawiera również sporo sodu, którego nadmiar może prowadzić do nadciśnienia tętniczego.
Ser pleśniowy to smaczny dodatek do różnego rodzaju potraw. Zawiera fosfor, wapń oraz witaminę A, B, D, i E, które są niezbędne po prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, ser pleśniowy zawiera duże ilości soli, więc nie jest polecany osobom z podwyższonym ciśnieniem. Jeśli masz problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie, lepiej z niego zrezygnuj.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl