Łosoś
To jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Chętnie sięgamy zarówno po surowego, jak i wędzonego łososia. To produkt bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które hamują rozwój stanów zapalnych w płucach oraz namnażanie się bakterii.
Są również polecane w diecie osób zmagających się z astmą. Dodatkowo słyną z właściwości antyoksydacyjnych, dzięki którym niszczą wolne rodniki znane ze swojego rakotwórczego działania.
Warzywa kapustne
Naukowcy z Bostonu potwierdzili, że warzywa kapustne mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu płuc. Wszystko dzięki temu, że warzywa te są cennym źródłem glukozynolanów – związków o działaniu przeciwnowotworowym. Do warzyw kapustnych zaliczamy m.in. brukselkę, jarmuż, kapustę, kalafiora czy kalarepę.
Kawa
Produktem, po który warto sięgać, by usprawnić działanie płuc i ułatwić oddychanie jest kawa. Produkt ten zawiera kofeinę, która nie tylko pobudza nas do działania i dodaje energii.
Okazuje się, że związek ten działa podobnie do teofiliny. Jest to lek o działaniu rozszerzającym oskrzela. Teofilina usprawnia przepływ powietrza przez drogi oddechowe, a także pomaga złagodzić objawy pojawiające się u osób cierpiących na astmę, takie jak kaszel, duszności czy świszczący oddech. Podobnie działa kofeina.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.