Rola warzyw w diecie
Warzywa mogą być kluczowym elementem diety wspierającej odchudzanie. Nie oznacza to konieczności ograniczania się tylko do nich! Taka wersja diety zdecydowanie nie jest wskazana, ale większe spożycie (bez odgórnie narzuconej redukcji innych pokarmów) może znacznie przyczynić się do wsparcia w procesie kontroli wagi.
Warzywa zapewniają nam uczucie sytości, są źródłem witamin, minerałów i mikroelementów, mają niski ładunek i indeks glikemiczny oraz sporo błonnika. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych przy stosunkowo małej ilości kalorii na porcję. Są też jednymi z najbardziej nawadniających produktów spożywczych!
Jak sprawić, by warzywa nie były tylko dodatkiem do obiadu?
1. Zrób makaron z cukinii
Cukinia jest warzywem wszechstronnym. Może być podstawą smacznego ciasta czekoladowego, sałatki i makaronu. Jak przyrządzić makaron z cukinii? Zamiast sięgać po tradycyjne spaghetti z rafinowanych węglowodanów, wystarczy obrać cukinię w taki sposób, by powstały z niej warzywne nitki. Stworzona na tej bazie pasta będzie mniej kaloryczna, bardziej wartościowa, bezglutenowa i ciekawsza kolorystycznie!
Jedna średnia cukinia (ze skórką) zawiera około 33 kalorii, dwa gramy błonnika i dostarcza 58 procent zalecanej dziennej dawki witaminy C.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2. Przygotuj ryż z kalafiora
Kalafior to doskonała alternatywa dla wysokokalorycznych ziemniaków skrobiowych czy białego ryżu. Niektórzy dietetycy i kucharze zalecają przekształcenie kalafiora w spód pizzy, "ryż" kalafiorowy lub zastąpienie nim połowy ziemniaków w przepisie na tłuczone ziemniaki.
Zmieniając ryż na kalafior, oszczędzisz kalorie i węglowodany, a także zwiększysz spożycie błonnika.
Pół szklanki białego ryżu zawiera około 100 kalorii i 23 gramy węglowodanów, nie zawiera zaś błonnika. Kalafior z kolei ma tylko pięć gramów węglowodanów i 27 kalorii oraz dwa gramy błonnika. Jest także bogaty w witaminę C, witaminę K i kwas foliowy.
3. Uczyń brukselkę przekąską
Brukselka może być fantastyczną przekąską. To warzywo krzyżowe — zmniejsza stany zapalne, zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy i minerały. Brukselka jest także niskokaloryczna (38 kalorii na filiżankę).
Świetnie komponuje się podgotowana na chrupko i podlana oliwą z solą i pieprzem. Są jednak tacy, którzy uważają, że jeszcze lepiej smakuje z syropem klonowym!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.