W wiśniach znajdziemy witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, kwasy organiczne, garbniki, ryboflawinę, niacynę i tiaminę. Wiśnia w 82 procentach składa się z wody i jest powszechnie uważana za jeden z najbardziej dietetycznych owoców.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Dzięki zawartości cennych składników, jedzenie wiśni chroni nasz układ krwionośny przed zatorami i skrzeplinami. Pektyny obecne w tych owocach pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi i tym samy zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Z kolei antyoksydanty przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych, a antocyjany wspomagają odtruwanie organizmu. Wiśnie wykazują też właściwości przeciwzapalne, odchudzające i są skutecznym lekiem na zaparcia.
Bliska kuzynka wiśni – czereśnia także posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Stała obecność tych owoców w naszym menu wpływa korzystnie na kondycję naszego serca, nerek oraz stawów. Jest to zasługa potasu, który pomaga usunąć nadmiar soli w organizmie i obniża ciśnienie krwi.
Poza tym czereśnia zawiera witaminę B5, przez co świetnie sprawdza się w walce z artretyzmem, czyli dną moczanową. Zawarte w owocach witaminy A i C, oczyszczają i odtruwają organizm, a flawonoidy niszczą szkodliwe wolne rodniki. W czereśniach znajdziemy także jod, który wspomaga prawidłową pracę tarczycy, co ma pozytywny wpływ na prawidłową przemianę materii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl