Sezam zawiera cenne witaminy A i E, witaminy z grupy B, błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i przeciwutleniacze. Poza tym ta roślina ma w sobie sporo cynku, selenu, potasu i fosforu. Sezam posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także wpływa pozytywnie na zdrowie naszej skóry.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Miód to wytwarzany przez pszczoły cenny surowiec, który działa antybakteryjne, wspomaga pracę serca, układu nerwowego, trawiennego i przyspiesza gojenie ran.
Alergikom zaleca się spożywanie miodu akacjowego, ponieważ zawiera najmniejszą ilość pyłków. Ten rodzaj miodu zmniejsza dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nadkwasota, stany zapalne, choroba wrzodowa czy skurcze jelit. Z kolei miód lipowy i gryczany przeciwdziała przeziębieniu i anginie, a także pomaga leczyć schorzenia płuc i oskrzeli.
Naukowcy twierdzą, że połączenie miodu i sezamu podnosi sprawność seksualną, poprawia nastrój, zwiększa witalność, pomaga pozbyć się przewlekłego zmęczenia i codziennego stresu. Ta substancja dostarczy do naszego organizmu mangan, żelazo, wapń, magnez oraz kwasy omega-3. Wzmocni budowę naszych zębów, kości, paznokci i włosów. Poprawi funkcjonowanie mózgu, układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Ponadto zmniejszy ryzyko cukrzycy, udaru, miażdżycy i zawału serca.
Żeby przygotować tę zdrową i smaczną mieszankę potrzebujemy słoika o pojemności 200-300 ml. Do pojemnika wsypujemy ziarna sezamu, tak żeby zapełnić 1/3 jego wysokości. Następnie pojemnik uzupełniamy płynnym miodem i całość dokładnie mieszamy. Nie zaszkodzi wzbogacić mieszankę dwoma łyżkami pyłku pszczelego.
Zaleca się spożywać jedną łyżkę tej mikstury codziennie rano przed śniadaniem. Uwaga - nie połykajmy jej od razu, pozwólmy, żeby powoli rozpuściła się na języku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.