Wątroba jest największym gruczołem i zarazem jednym z głównych narządów filtrujących w organizmie człowieka. Niestety, jest nieustannie narażona na rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD) i innych bardziej niebezpiecznych schorzeń.
Do czynników, które zaburzają pracę naszej wątroby, można zaliczyć m.in.: regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu, dietę bogatą w cukry proste i tłuszcze nasycone, niski poziom aktywności fizycznej, zażywanie niektórych leków czy wirusowe zapalenie wątroby.
Znany lekarz medycyny naturalnej i specjalista ds. żywienia dr Josh Axe radzi, jakie kroki należy podjąć, żeby zregenerować wątrobę i usprawnić jej pracę, oczyszczając ją z toksycznych substancji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Działa jak odtrutka. Oczyści nawet płuca palacza
1. Zrezygnowanie z wysokoprzetworzonej żywności
Sięganie po produkty bogate w tłuszcze trans, cukry proste, rafinowane węglowodany, azotyny i azotany, zaburza prawidłową pracę wątrobę.
Dlatego, żeby uniknąć rozwoju wielu niebezpiecznych chorób, należy wyeliminować z jadłospisu m.in.: dania typu fast food, gotowe wyroby cukiernicze, słodycze, dania garmażeryjne oraz przetworzone wyroby mięsne.
2. Dbanie o jelita
Żeby zadbać o jelita należy przede wszystkim włączyć do diety błonnik pokarmowy . Ten cenny składnik przyspiesza perystaltykę jelit i niczym miotła wymiata zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe.
3. Włączenie do diety produktów bogatych w potas
Regularne dostarczanie do organizmu odpowiednich i potasu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i pomaga oczyścić wątrobę.
Najwięcej tego cennego pierwiastka znajdziemy w batatach, burakach, bananach oraz świeżych pomidorach domowym przecierze i soku pomidorowym.
Czytaj także: Tak "odetkasz" zapchane żyły. Kardiolog sam to stosuje
4. Spożywanie prozdrowotnej mikstury
Soki wyciśnięte ze świeżych warzyw są bogate w witaminy, związki mineralne, przeciwutleniacze i inne cenne dla naszego organizmu substancje. Powinny po nie codziennie sięgać zwłaszcza pacjenci z zaburzeniami wątroby, ponieważ te produkty spożywcze są łatwiejsze do strawienia niż świeże warzywa.
Szczególnie wartościowy jest sok z marchwi zawierający beta-karoten, który w wątrobie jest przekształcany w witaminę A. Dzięki temu wspomaga detoks wątroby i redukuje nadmiar tłuszczu.