Kurkuma
Kojarzymy ją jako żółty proszek zamknięty w małych saszetkach, ale coraz więcej sklepów sprzedaje także kurkumę w postaci niewielkich kłączy przypominających imbir. Śmiało sięgajmy po kurkumę w obu formach, bo zarówno świeża, jak i suszona odstraszają nowotwory.
Badania przeprowadzone na populacjach, w których kurkuma jest stałym elementem kuchni, dowiodły, że rak atakuje tam znacznie rzadziej.
Imbir
Najlepszy jest świeży, na szczęście w Polsce można go nabyć bez trudu. Dodany do herbaty, w postaci zdrowotnej nalewki czy syropu, starty do dań na bazie ryżu czy makaronu będzie remedium na infekcje, ale nie tylko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Imbir łagodzi dolegliwości trawienne i wspomaga utratę kilogramów, ale przede wszystkim hamuje agregację płytek, zapobiegając groźnym dla życia zakrzepom.
Czosnek
Ukochana przez Polaków niepozorna roślina to także silna broń na infekcje oraz remedium na problemy żołądkowe.
Badania wykazały, że ma znacznie więcej właściwości: zbija cholesterol, a zawarty w czosnku sulfotlenek disiarczku diallilu rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie tak skutecznie, jak niektóre leki.
Kminek
Znana od wieków przyprawa, za którą dziś wiele osób nie przepada. Czas zmienić nastawienie, bo poza działaniem moczopędnym i wiatropędnym kminek pozytywnie wpływa na układ krążenia, chroniąc serce przed chorobami. Badania dowodzą, że niepozorne ziarenka mogą nawet chronić przed rakiem.
Czytaj także: Śmierć była o krok. Jacek Borkowski ujawnia
Kolendra
Kochana przez ludność basenu Morza Śródziemnego, mieszkańców Azji i Afryki, w Polsce wciąż jest nie do końca poznana.
A szkoda, bo ta roślina wymiata z organizmu zanieczyszczenia i "śmieci", zwłaszcza śmiertelnie trujący ołów czy rtęć.
Pietruszka
Zielona natka to coś więcej niż niepozorny dodatek do rosołu. To magiczne ziele w mig obniża poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą.
Dowiodło tego jedno z badań przeprowadzone na diabetykach w Turcji. Natka obniża także ciśnienie i chroni przed zawałem serca.
Cynamon
Nieodzowny dodatek do szarlotki, ale od dziś zaczniesz sypać ją do kawy, herbaty i wszystkich dań, nie tylko tych słodkich.
Cynamon nie tylko zabija drobnoustroje, takie jak wirusy, grzyby i bakterie, ale też chroni przed skokami cukru we krwi, poprawia pracę nerek, zbija stany zapalne w organizmie i dba o serce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.