Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. W Polsce niedoceniana, daje zastrzyk witaminy C

21

Każdy, kto chce wzmocnić kondycję swojego organizmu, uniknąć rozwoju poważnych chorób i wspomóc ich leczenie powinien włączyć do diety wartościowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest pigwa, która niestety wciąż pozostaje w gronie najbardziej niedocenianych przez nas owoców.

Jedz, nie żałuj sobie. W Polsce niedoceniana, daje zastrzyk witaminy C
Pigwa nazywana jest polską cytryną (Getty Images, Simon McGill)

Pigwowiec to pochodząca z Azji roślina, która od dawna występuje na terenie naszego kraju. Owocami tego ciernistego krzew należącego do rodziny różowatych są pigwy.

Z wyglądu przypominają jabłka i wyróżniają się żółtym kolorem i charakterystycznym kwaśnym lub gorzkim smakiem. Nie nadają się do jedzenia na surowo, ale można z nich przyrządzić pyszny sok, smaczny dżem, wyśmienitą konfiturę lub galaretkę, albo leczniczą nalewkę.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, pigwa jest potocznie nazywana "polską cytryną". Obecny w niej kwas askorbinowy usprawnia pracę układu immunologicznego i łagodzi objawy sezonowych infekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

W owocach pigwowca znajdziemy również takie cenne dla naszego organizmu elementy jak witamina A i PP, witaminy należące do grupy B, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor oraz pektyny (błonnik pokarmowy).

Dzięki obecności wielu prozdrowotnych składników pigwa wykazuje właściwości antybakteryjne i antyalergiczne oraz pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi. Poza tym obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi udaru mózgu i zawału serca.

Wspiera również prawidłową pracę jelit – przyspiesza ich perystaltykę i usuwa zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Zawarte w pigwie polifenole redukują nadmiar wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny oraz opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Najwięcej tych przeciwutleniaczy znajduje się w skórce owoców pigwowca. Cennym surowcem są również nasiona pigwy, z których produkuje się dobroczynny wyciąg. Ten preparat sprawdza się przy leczeniu niestrawności, zgagi i refluksu żołądkowo-jelitowego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić