pogoda
Warszawa
13°
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. W Polsce niedoceniana, daje zastrzyk witaminy C

21

Każdy, kto chce wzmocnić kondycję swojego organizmu, uniknąć rozwoju poważnych chorób i wspomóc ich leczenie powinien włączyć do diety wartościowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest pigwa, która niestety wciąż pozostaje w gronie najbardziej niedocenianych przez nas owoców.

Jedz, nie żałuj sobie. W Polsce niedoceniana, daje zastrzyk witaminy C
Pigwa nazywana jest polską cytryną (Getty Images, Simon McGill)

Pigwowiec to pochodząca z Azji roślina, która od dawna występuje na terenie naszego kraju. Owocami tego ciernistego krzew należącego do rodziny różowatych są pigwy.

Z wyglądu przypominają jabłka i wyróżniają się żółtym kolorem i charakterystycznym kwaśnym lub gorzkim smakiem. Nie nadają się do jedzenia na surowo, ale można z nich przyrządzić pyszny sok, smaczny dżem, wyśmienitą konfiturę lub galaretkę, albo leczniczą nalewkę.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, pigwa jest potocznie nazywana "polską cytryną". Obecny w niej kwas askorbinowy usprawnia pracę układu immunologicznego i łagodzi objawy sezonowych infekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

W owocach pigwowca znajdziemy również takie cenne dla naszego organizmu elementy jak witamina A i PP, witaminy należące do grupy B, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor oraz pektyny (błonnik pokarmowy).

Dzięki obecności wielu prozdrowotnych składników pigwa wykazuje właściwości antybakteryjne i antyalergiczne oraz pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi. Poza tym obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi udaru mózgu i zawału serca.

Wspiera również prawidłową pracę jelit – przyspiesza ich perystaltykę i usuwa zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Zawarte w pigwie polifenole redukują nadmiar wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny oraz opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Najwięcej tych przeciwutleniaczy znajduje się w skórce owoców pigwowca. Cennym surowcem są również nasiona pigwy, z których produkuje się dobroczynny wyciąg. Ten preparat sprawdza się przy leczeniu niestrawności, zgagi i refluksu żołądkowo-jelitowego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pożar w Biebrzańskim Parku Narodowym. Satelity ujawniły skalę zniszczeń
Zaginęła 14-letnia Sandra. Ostatni raz widziano ją ze starszym chłopakiem
Sceny przy trumnie papieża. "Przekroczono granice"
Wideo z Wrocławia. "Celowo zepchnął mnie z drogi". Doigrał się
Uderzą w Polskę 24 kwietnia. Mkną z południa Europy
Szwedzki dziennikarz aresztowany w Turcji. Grozi mu 12 lat więzienia
Czterolatka ofiarą bezmyślnego żartu. Ktoś wysmarował sedes klejem
Greckie media piszą o 47-letniej Polce. Tragiczne doniesienia
Iga Świątek pokazała się w makijażu. Uśmiech nie schodzi jej z ust
Historyczna wygrana w regionie. Mieszkaniec Rydułtów zgarnął fortunę
Przyrodnicy alarmują. "Mamy do czynienia z niszczeniem cennych lasów"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić