Jedz, nie żałuj sobie. W Polsce niedoceniana, daje zastrzyk witaminy C 

Każdy, kto chce wzmocnić kondycję swojego organizmu, uniknąć rozwoju poważnych chorób i wspomóc ich leczenie powinien włączyć do diety wartościowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest pigwa, która niestety wciąż pozostaje w gronie najbardziej niedocenianych przez nas owoców.

Chopped quince slices being brought to the boil in a large stock pot
Simon McGillPigwa nazywana jest polską cytryną
Źródło zdjęć: © Getty Images | Simon McGill

Pigwowiec to pochodząca z Azji roślina, która od dawna występuje na terenie naszego kraju. Owocami tego ciernistego krzew należącego do rodziny różowatych są pigwy.

Z wyglądu przypominają jabłka i wyróżniają się żółtym kolorem i charakterystycznym kwaśnym lub gorzkim smakiem. Nie nadają się do jedzenia na surowo, ale można z nich przyrządzić pyszny sok, smaczny dżem, wyśmienitą konfiturę lub galaretkę, albo leczniczą nalewkę.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, pigwa jest potocznie nazywana "polską cytryną". Obecny w niej kwas askorbinowy usprawnia pracę układu immunologicznego i łagodzi objawy sezonowych infekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

W owocach pigwowca znajdziemy również takie cenne dla naszego organizmu elementy jak witamina A i PP, witaminy należące do grupy B, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor oraz pektyny (błonnik pokarmowy).

Dzięki obecności wielu prozdrowotnych składników pigwa wykazuje właściwości antybakteryjne i antyalergiczne oraz pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi. Poza tym obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi udaru mózgu i zawału serca.

Wspiera również prawidłową pracę jelit – przyspiesza ich perystaltykę i usuwa zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Zawarte w pigwie polifenole redukują nadmiar wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny oraz opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Najwięcej tych przeciwutleniaczy znajduje się w skórce owoców pigwowca. Cennym surowcem są również nasiona pigwy, z których produkuje się dobroczynny wyciąg. Ten preparat sprawdza się przy leczeniu niestrawności, zgagi i refluksu żołądkowo-jelitowego.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba