W obliczu ciągłego wzrostu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zapobieganie i kontrola tych stanów stało się priorytetem dla systemów opieki zdrowotnej na całym świecie.
Dieta i styl życia odgrywają kluczową rolę w zarządzaniu ryzykiem chorób serca, a zioła i przyprawy zyskują coraz większą uwagę jako potencjalne naturalne środki wspomagające zdrowie serca.
Różnorodność ziół i przypraw jest tak imponująca, jak różnorodność ich bioaktywnych składników, które mogą mieć korzystny wpływ na serce poprzez działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, hipolipemizujące (obniżające poziom lipidów) i hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi).
Czytaj także: Jedz, gdy żar leje się z nieba. 95 proc. to woda
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Imbir
Imbir zawiera związki bioaktywne, w tym gingerole i shogaole, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może również wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz hamować agregację płytek krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepów i chorób sercowo-naczyniowych.
W zeszłym roku opublikowano metaanalizę obejmującą aż 24 badania na temat zdrowotnych właściwości tej przyprawy. Potwierdzono, że spożywanie imbiru ma pozytywny wpływ na poziom cukru i lipidów we krwi, chorobę zwyrodnieniową stawów, ciśnienie krwi, kontrolę wagi i biomarkery stanu zapalnego.
Czosnek
Czosnek może obniżać poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz ciśnienie krwi. Działa również jako antyoksydant i może zapobiegać powstawaniu blaszek miażdżycowych — badanie z 2021 r., które obejmowało informacje dotyczące 4329 osób dorosłych, wykazało, że osoby, które spożywały surowy czosnek (od jednego do trzech razy w tygodniu) miały cieńszą błonę wewnętrzną i środkową tętnicy szyjnej.
Chilli
Chilli zawiera kapsaicynę, która może wpływać na zdrowie serca poprzez wpływanie na regulację ciśnienia krwi. Dodatkowo kapsaicyna wykazuje działanie przeciwzapalne, które może być korzystne w kontekście chorób serca.
Kurkuma z czarnym pieprzem
Zawiera aktywny składnik o nazwie kurkumina. Jest ona silnym przeciwutleniaczem i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Badania sugerują, że może mieć korzystny wpływ na zdrowie, m.in. poprzez redukcję stanów zapalnych w organizmie, wsparcie układu odpornościowego oraz ochronę komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
By osiągnąć pełne korzyści zdrowotne z kurkumy, ważne jest spożywanie jej wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę. Piperyna zawarta w pieprzu poprawia wchłanianie kurkuminy z kurkumy.
Czarny pieprz zawiera ponadto antyoksydanty, łagodzi stany zapalne, działa korzystnie na trawienie oraz wykazuje aktywność przeciwbakteryjną.
Warto jednak podkreślić, że pomimo obiecujących wyników badań, zioła i przyprawy nie zastąpią konwencjonalnej terapii medycznej, a ich stosowanie powinno być częścią zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.