Kapusta kiszona zawiera znaczne ilości witaminy B12, która jest bardzo cenna dla naszego organizmu. Witamina ta wspomaga nasz układ nerwowy, produkcję czerwonych krwinek, a ponadto korzystnie wpływa na nasze samopoczucie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kiszonka jest także naturalnym probiotykiem, zawiera mnóstwo dobrych bakterii, które wpływają pozytywnie na proces trawienny i wspierają prawidłowe działanie naszych jelit. Poza tym wzmacniają odporność organizmu i wytwarzają w przewodzie pokarmowym witaminę K oraz witaminy z grupy B.
Kapusta kiszona jest niskokaloryczna więc jest wskazana dla osób będących na diecie, posiada także duże ilości witaminy C.
Smak kiszonej kapusty warto wzbogacić oliwą. Ten produkt spożywczy jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także zawiera przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego. Połączenie kapusty kiszonej z oliwą sprawia, że prozdrowotne elementy tych artykułów będą łatwiej przyswajalne przez nasz organizm, ponieważ niektóre witaminy znajdujące się w kapuście kiszonej rozpuszczają się tylko w tłuszczach.
Żeby uniknąć wzdęć, do kapusty zmieszanej z oliwą warto dodać odrobinę kminku. Kolejnym składnikiem, który świetnie będzie pasował do tej mieszanki jest cebula. To warzywo dodane do kapusty z oliwą zapobiega dolegliwościom ze strony układu układu pokarmowego, takim jak zaparcia czy bóle żołądka. Cebula jest także wskazana dla osób z niską zawartością czerwonych krwinek w organizmie.
Jak widać kapusta kiszona w duecie z oliwą i innymi składnikami, będzie smacznym dodatkiem do różnego rodzaju potraw i zadziała pozytywnie na zdrowie całego organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.