Chociaż witamina C znana jest ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy, a jej naturalnym źródłem są owoce cytrusowe, to lepiej nie sięgać po nie w czasie przeziębienia. Zwłaszcza, gdy infekcji towarzyszy ból gardła czy kaszel. Wysoki poziom kwasowości cytrusów podrażania gardło i może nasilić ból, tym samym wydłuża proces regeneracji i powrotu do zdrowia. Poza tym należy pamiętać, że cytrusy działają wychładzająco na organizm. By wzmocnić odporność lepiej wybrać witaminę C w postaci suplementu diety.
Eksperci odradzają też jedzenia szpinaku, który przez zawartość histaminy może wyzwalać reakcję zapalną organizmu, a tym samym potęgować objawy przeziębienia czy grypy. Niewskazane są również orzechy, brokuły, jogurty, mleko, kefiry, śmietana oraz sery. Te ostatnie mogą zawierać duże ilości tyraminy, która w dużych ilościach podnosi ciśnienie krwi oraz powoduje bóle głowy lub nasila te towarzyszące infekcjom. Związek ten znajdziemy również w ogórkach kiszonych oraz kiszonej kapuście.
W walce z przeziębieniem zdecydowanie lepiej sprawdzi się herbata z sokiem z czarnego bzu, dzikiej róży, malin czy czarnej porzeczki. Warto przygotować też domowy syrop z cebuli, który szybko i skutecznie oczyszcza drogi oddechowe lub syrop z buraka, który pomaga pozbyć się zalegającego śluzu. Na gorączkę pomoże napar z lipy, a na katar* inhalacje z dodatkiem olejku eukaliptusowego*.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.