Karagen, znany również jako E 407, jest popularnym dodatkiem do żywności pełniącym rolę emulgatora i zagęszczacza. Od pewnego czasu sugeruje się, że może on negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Znajduje szerokie zastosowanie w produktach takich jak desery mleczne, jogurty, lody, serki homogenizowane, mleka roślinne, wędliny, produkty light, gotowe zupy i sosy, a także w napojach czekoladowych, owocowych oraz słodyczach.
Badacze pod kierunkiem prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z DZD postanowili bliżej przyjrzeć się wpływowi karagenu na ludzki organizm. W tym celu przeprowadzili dwutygodniowe badanie na grupie młodych, zdrowych mężczyzn o BMI poniżej 30, podzielonych na dwie grupy: jedna otrzymywała karagen w ilości odpowiadającej 2–3 średnim dziennym dawkom spożywanym przez mieszkańców USA, druga placebo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karagen niebezpieczny dla zdrowia
Wyniki badania, o których informuje Polska Agencja Prasowa, wykazały, że u osób spożywających karagen wzrosła przepuszczalność jelita cienkiego. Zdaniem naukowców jest to prawdopodobnie efektem stanu zapalnego rozwijającego się w jelitach, co może prowadzić do dalszych problemów zdrowotnych.
Co więcej, dieta bogata w karagen wpłynęła na obniżenie wrażliwości na insulinę, co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Ważne jest, że efekt ten występował wyłącznie u uczestników z wyższą masą ciała. U mężczyzn z nadwagą zaobserwowano również podwyższone wskaźniki zapalne we krwi oraz oznaki zapalenia w podwzgórzu – obszarze mózgu odpowiedzialnym za metabolizm cukrów i apetyt.
Biorąc pod uwagę niezwykłe rozpowszechnienie karagenu w produktach spożywczych, jego potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie powinien być traktowany bardzo poważnie [...] Ważne jest, abyśmy lepiej zrozumieli, jak dodatki do żywności mogą wpływać na nasze organizmy, bo tylko w ten sposób będziemy mogli formułować świadome zalecenia dla społeczeństwa – podsumował.