Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Jest popularnym dodatkiem do żywności. Może być niebezpieczny dla zdrowia

4

Najnowsze badania naukowców z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą sugerują, że powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym karagen może przyczyniać się do rozwoju przewlekłych chorób zapalnych jelit oraz cukrzycy typu 2.

Jest popularnym dodatkiem do żywności. Może być niebezpieczny dla zdrowia
Niebezpieczny składnik coraz popularniejszy w żywności (Getty Images, © 2024 Yiu Yu Hoi)

Karagen, znany również jako E 407, jest popularnym dodatkiem do żywności pełniącym rolę emulgatora i zagęszczacza. Od pewnego czasu sugeruje się, że może on negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Znajduje szerokie zastosowanie w produktach takich jak desery mleczne, jogurty, lody, serki homogenizowane, mleka roślinne, wędliny, produkty light, gotowe zupy i sosy, a także w napojach czekoladowych, owocowych oraz słodyczach.

Badacze pod kierunkiem prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z DZD postanowili bliżej przyjrzeć się wpływowi karagenu na ludzki organizm. W tym celu przeprowadzili dwutygodniowe badanie na grupie młodych, zdrowych mężczyzn o BMI poniżej 30, podzielonych na dwie grupy: jedna otrzymywała karagen w ilości odpowiadającej 2–3 średnim dziennym dawkom spożywanym przez mieszkańców USA, druga placebo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czarne punkty znikają. Polacy o bezpieczeństwie na drogach

Karagen niebezpieczny dla zdrowia

Wyniki badania, o których informuje Polska Agencja Prasowa, wykazały, że u osób spożywających karagen wzrosła przepuszczalność jelita cienkiego. Zdaniem naukowców jest to prawdopodobnie efektem stanu zapalnego rozwijającego się w jelitach, co może prowadzić do dalszych problemów zdrowotnych.

Co więcej, dieta bogata w karagen wpłynęła na obniżenie wrażliwości na insulinę, co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Ważne jest, że efekt ten występował wyłącznie u uczestników z wyższą masą ciała. U mężczyzn z nadwagą zaobserwowano również podwyższone wskaźniki zapalne we krwi oraz oznaki zapalenia w podwzgórzu – obszarze mózgu odpowiedzialnym za metabolizm cukrów i apetyt.

Biorąc pod uwagę niezwykłe rozpowszechnienie karagenu w produktach spożywczych, jego potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie powinien być traktowany bardzo poważnie [...] Ważne jest, abyśmy lepiej zrozumieli, jak dodatki do żywności mogą wpływać na nasze organizmy, bo tylko w ten sposób będziemy mogli formułować świadome zalecenia dla społeczeństwa – podsumował.
Autor: KARO
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić