Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Jesz codziennie? Krótka droga do cukrzycy i dużego brzucha

184

To jedne z najpopularniejszych składników typowego polskiego śniadania. Okazuje się jednak, że regularne spożywanie bułek czy chleba niesie ze sobą niepożądane konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego lepiej ograniczyć jedzenie białego pieczywa.

Jesz codziennie? Krótka droga do cukrzycy i dużego brzucha
Lepiej nie jeść pieczywa codziennie ((c)Bálint PÖRNECZI)

Regularne sięganie po białe pieczywo bardzo szybko podnosi stężenie glukozy w naszym organizmie. Dotyczy to również chleba razowego barwionego sztucznym karmelem. Amylopektyna A to jeden z węglowodanów wchodzący w skład pszenicy, który przyczynia się do wzrostu cukru w krwiobiegu.

Stała obecność białego chleba w naszej diecie podnosi ryzyko insulinooporności, co w rezultacie prowadzi do cukrzycy. Zbyt wysoki poziom cukru we krwi objawia się przewlekłym zmęczeniem, ciągłym uczuciem pragnienia, częstym oddawaniem moczu, a nawet omdleniami.

Ponadto, już w 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała glifosat jako substancję potencjalnie kancerogenną. Pomimo tego cały czas ten związek jest powszechnie stosowany przy uprawianiu zboża. Pieczywo, które spożywamy na co dzień, może więc zawierać ten szkodliwy składnik.

Dr William Davies w swojej publikacji naukowej szczegółowo opisał wpływ spożywania białego pieczywa na naszą kondycję zdrowotną. Zdaniem znanego amerykańskiego kardiologa, pszenica działa na organizm człowieka jak trucizna i powoduje tzw. pszenny brzuszek.

Efektem spożywania białego chleba pszennego jest napad wieczornego głodu, zaburzony metabolizm glukozowo-insulinowy, zwiększenie obwodu brzucha, obniżony nastrój, rozdrażnienie i osłabiona koncentracja. Jak wynika z badań epidemiologicznych, u 30 proc. osób, które zrezygnowały z jedzenia pszenicy, zauważono znaczną poprawę samopoczucia.

Jean Mayer badaczka z USA stwierdziła, że jedzenie białego pieczywa wpływa również na nasz układ kostny. Produkty mączne wpływają niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Zwiększona kwasowość krwi sprawia, że wapń obecny w kościach uwalnia się do krwiobiegu. Dlatego dieta bogata w produkty mączne jest jednym z głównych czynników ryzyka osteoporozy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić