Jesz codziennie? Krótka droga do cukrzycy i dużego brzucha

To jedne z najpopularniejszych składników typowego polskiego śniadania. Okazuje się jednak, że regularne spożywanie bułek czy chleba niesie ze sobą niepożądane konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego lepiej ograniczyć jedzenie białego pieczywa.

Freshly Baked BaguettesFreshly baked baguettes stacked inside a bakery in France. Photographer: Balint Porneczi/BloombergBloomberg CreativeLepiej nie jeść pieczywa codziennie
(c)Bálint PÖRNECZI
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Regularne sięganie po białe pieczywo bardzo szybko podnosi stężenie glukozy w naszym organizmie. Dotyczy to również chleba razowego barwionego sztucznym karmelem. Amylopektyna A to jeden z węglowodanów wchodzący w skład pszenicy, który przyczynia się do wzrostu cukru w krwiobiegu.

Stała obecność białego chleba w naszej diecie podnosi ryzyko insulinooporności, co w rezultacie prowadzi do cukrzycy. Zbyt wysoki poziom cukru we krwi objawia się przewlekłym zmęczeniem, ciągłym uczuciem pragnienia, częstym oddawaniem moczu, a nawet omdleniami.

Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem

Ponadto, już w 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała glifosat jako substancję potencjalnie kancerogenną. Pomimo tego cały czas ten związek jest powszechnie stosowany przy uprawianiu zboża. Pieczywo, które spożywamy na co dzień, może więc zawierać ten szkodliwy składnik.

Dr William Davies w swojej publikacji naukowej szczegółowo opisał wpływ spożywania białego pieczywa na naszą kondycję zdrowotną. Zdaniem znanego amerykańskiego kardiologa, pszenica działa na organizm człowieka jak trucizna i powoduje tzw. pszenny brzuszek.

Efektem spożywania białego chleba pszennego jest napad wieczornego głodu, zaburzony metabolizm glukozowo-insulinowy, zwiększenie obwodu brzucha, obniżony nastrój, rozdrażnienie i osłabiona koncentracja. Jak wynika z badań epidemiologicznych, u 30 proc. osób, które zrezygnowały z jedzenia pszenicy, zauważono znaczną poprawę samopoczucia.

Jean Mayer badaczka z USA stwierdziła, że jedzenie białego pieczywa wpływa również na nasz układ kostny. Produkty mączne wpływają niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Zwiększona kwasowość krwi sprawia, że wapń obecny w kościach uwalnia się do krwiobiegu. Dlatego dieta bogata w produkty mączne jest jednym z głównych czynników ryzyka osteoporozy.

Wybrane dla Ciebie
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos