To zła wiadomość dla miłośników chińszczyzny na wynos. Narodowa Służba Zdrowia z Wielkiej Brytanii ostrzega nie tylko przed ponownym odgrzewaniem, ale też przed niewłaściwym przechowywaniem tego produktu.
W ziarnach ryżu obecne są zarodniki, które wyjątkowo szybko się namnażają i są odporne na działanie wysokich temperatur, więc nie zniszczy ich gotowanie czy smażenie. Zarodniki wytwarzają toksyny, które mogą doprowadzić do poważnych problemów w układzie pokarmowym, a do ich objawów należą: wymioty, skurcze brzucha oraz biegunka.
Naukowcy z NHS uważają, że za zatrucie odpowiada bakteria Bacillus cereus, której korzystne warunki do rozwoju zapewnia temperatura pokojowa. Na jej szkodliwe działanie najbardziej narażeni są osoby, które zamawiają chińskie dania na wynos. Bakteria może wyrządzić szkody w organizmie już w pierwszej godzinie po zjedzeniu odgrzanego lub niedogotowanego ryżu, zwłaszcza u osób z wrażliwym żołądkiem.
Na szczęście istnieje sposób, by zminimalizować ryzyko zatrucia. Można np. schłodzić go szybko w lodówce zaraz po ugotowaniu. Powinno się go również przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na szczęście nawet w przypadku zatrucia bakterią Bacillus cereus objawy powinny ustąpić po ok. 12 godzinach. Gdy objawy trwają dłużej, należy jak najszybciej skonsultować nasz stan z lekarzem, gdyż zarówno biegunka, jak i wymioty mogą prowadzić do zagrażającego życiu i zdrowiu człowieka odwodnienia.