Dlaczego warto pić rosół codziennie?
Prawdziwy, smaczny i zdrowy rosół należy przygotowywać na kościach szpikowych, dobrej jakości mięsie, najlepiej z hodowli ekologicznej oraz kurzych łapkach. Wtedy zupa będzie zawierała największe ilości cennego kolagenu. Ta substancja wspomaga funkcjonowanie naszych stawów, a także pozytywnie wpływa na stan skóry.
Zobacz także: Rosół idealny? Dodaj ten tajemniczy składnik
Kolagen ujędrnia, wzmacnia komórki skóry, nawilża i chroni przed powstawaniem zmarszczek. Już wypicie szklanki rosołu działa jak zastrzyk z tego bezcennego składnika. Kolagen uszczelnia również jelita, tętnice oraz zapobiega stanom zapalnym.
Zobacz także: Wczoraj rosół? Dziś pasztet!
Rosół to także źródło glicyny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne. Znajdziemy w nim także magnez, prolinę i argininę. Zupa zapewnia prawidłowe trawienie, pomaga więc też zadbać o figurę. Szklanka rosołu to ok. 60 kcal, to niewiele biorąc pod uwagę jak sycąca i odżywcza jest to zupa.
Regularne picie rosołu pomaga na bóle stawów i mięśni. Wspomaga regenerację po intensywnym treningu. Bulion chroni żołądek przed wrzodami. Pomaga pozbyć się z organizmu toksyn.
Tradycyjny rosół zazwyczaj jest podawany przy przeziębieniu lub infekcjach górnego układu oddechowego. Jego cenne składniki wspomagają szybszy powrót do zdrowia i wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Ale jak widać, rosół warto pić znacznie częściej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.