Kawa z cykorii zawiera m.in. witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, fosfor, selen, wapń, mangan, żelazo, cynk, magnez, potas, triterpeny, fruktany oraz błonnik pokarmowy. Poza tym, nie znajdziemy w niej cukrów, tłuszczu i cholesterolu. Kawa z cykorii usprawnia przemianę materii, pomaga zachować równowagę mikroflory jelitowej, dba o prawidłowe wypróżnianie, stymuluje produkcję soków trawiennych i żółci oraz chroni nasz układ pokarmowy przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Cykoria jest produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, więc powinny po nią sięgać osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Kolejną zaletą mikstury na bazie cykorii jest korzystny wpływ na układ immunologiczny. Nie tylko podnosi odporność na bakterie i wirusy, ale także pomaga zwalczyć objawy grypy czy przeziębienia. Kawa z cykorii dba również o nasz układ sercowo-naczyniowy. Reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Kwercetyna obecna w napoju z cykorii wpływa pozytywnie na pracę ośrodkowego układu nerwowego. Zawartość antyoksydantów sprawia, że kawa z cykorii chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia i obniża ryzyko rozwoju nowotworu. Przeciwutleniacze wzmacniają także układ nerwowy i chronią nas przed wystąpieniem demencji czy choroby Alzheimera w późniejszych latach życia.
Stała obecność kawy z cykorii w diecie poprawia kondycję zębów, kości i mięśni. Wspomaga wchłanianie cennego wapnia do organizmu i zapobiega osteoporozie.
Ten prozdrowotny napój oczyszcza nasze ciało z toksyn, poprawia pracę nerek i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Wykazuje także silne właściwości przeciwzapalne. Ponadto spożywanie kawy z cykorii sprawia, że nasza skóra, włosy i paznokcie odzyskać mogą młody wygląd i są bardziej wytrzymałe.