Stany zapalne w organizmie
Według ekspertów żywieniowych w diecie przeciwzapalnej powinno występować 4-5 porcji zielonych warzyw w ciągu dnia. Poza tym należy uwzględnić 3-4 porcje owoców, szczególnie fioletowych mających w sobie spore ilości polifenoli i flawonoidów mających silne właściwości przeciwzapalne.
Spożywanie bananów, czereśni, mango, gruszek i winogron powinno być ograniczone, ze względu na dużą zawartość cukru w tych owocach. Fruktoza, czyli cukier owocowy może spotęgować objawy stanu zapalnego.
Do diety należy włączyć 3-5 porcji produktów pełnoziarnistych zbożowych i warzyw strączkowych. Warto także pamiętać o odpowiedniej ilości orzechów.
5-7 porcji migdałów lub orzechów włoskich dostarczy do naszego organizmu zdrowy tłuszcz. 2-6 porcji produktów bogatych w białko tez powinno znaleźć się w tym schemacie żywieniowym. Możemy do nich zaliczyć jajka, tłuste ryby morskie, drób i wołowinę.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Przyprawy działające przeciwzapalnie
Do potraw warto dodawać regularnie:
- imbir,
- bazylię,
- czosnek,
- tymianek,
- cynamon,
- rozmaryn czy oregano.
Poza tym, zamiast cukru lepiej sięgnąć po syrop z agawy lub miód. Dania warto popijać zieloną, czerwoną, ziołową lub białą herbatą.
Zdecydowanie należy unikać napojów słodzonych, alkoholu, kawy i słodyczy. Jeżeli borykamy się ze stanami zapalnymi, powinniśmy ograniczyć do minimum lub wykluczyć sól, produkty przetworzone, tłuste potrawy smażone, czerwone mięso, olej słonecznikowy i przetwory mleczne.
Szpinak, rabarbar i boćwina zawierają kwas szczawiowy, który może zaszkodzić organizmowi dotkniętemu stanem zapalnym. Podobnie jest z zielonymi, pomidorami, ziemniakami, papryką i bakłażanem ze względu obecność solaniny.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.