Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Kawa na czarnej liście. Te osoby nie powinny jej pić

81

Lekarze ostrzegają, że chroniczne stany zapalne w naszym organizmie mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób takich jak nowotwór, cukrzyca typu 2, alergia lub reumatoidalne zapalnie stawów. Żeby poradzić sobie ze stanem zapalnym, należy wprowadzić zmiany w swoim codziennym jadłospisie i stosować dietę przeciwzapalną.

Kawa na czarnej liście. Te osoby nie powinny jej pić
(Getty Images)

Stany zapalne w organizmie

Według ekspertów żywieniowych w diecie przeciwzapalnej powinno występować 4-5 porcji zielonych warzyw w ciągu dnia. Poza tym należy uwzględnić 3-4 porcje owoców, szczególnie fioletowych mających w sobie spore ilości polifenoli i flawonoidów mających silne właściwości przeciwzapalne.

Spożywanie bananów, czereśni, mango, gruszek i winogron powinno być ograniczone, ze względu na dużą zawartość cukru w tych owocach. Fruktoza, czyli cukier owocowy może spotęgować objawy stanu zapalnego.

Do diety należy włączyć 3-5 porcji produktów pełnoziarnistych zbożowych i warzyw strączkowych. Warto także pamiętać o odpowiedniej ilości orzechów.

5-7 porcji migdałów lub orzechów włoskich dostarczy do naszego organizmu zdrowy tłuszcz. 2-6 porcji produktów bogatych w białko tez powinno znaleźć się w tym schemacie żywieniowym. Możemy do nich zaliczyć jajka, tłuste ryby morskie, drób i wołowinę.

Przyprawy działające przeciwzapalnie

Do potraw warto dodawać regularnie:

  • imbir,
  • bazylię,
  • czosnek,
  • tymianek,
  • cynamon,
  • rozmaryn czy oregano.

Poza tym, zamiast cukru lepiej sięgnąć po syrop z agawy lub miód. Dania warto popijać zieloną, czerwoną, ziołową lub białą herbatą.

Zdecydowanie należy unikać napojów słodzonych, alkoholu, kawy i słodyczy. Jeżeli borykamy się ze stanami zapalnymi, powinniśmy ograniczyć do minimum lub wykluczyć sól, produkty przetworzone, tłuste potrawy smażone, czerwone mięso, olej słonecznikowy i przetwory mleczne.

Szpinak, rabarbar i boćwina zawierają kwas szczawiowy, który może zaszkodzić organizmowi dotkniętemu stanem zapalnym. Podobnie jest z zielonymi, pomidorami, ziemniakami, papryką i bakłażanem ze względu obecność solaniny.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pożar domu w Boruszowicach. Policjanci zdążyli w ostatniej chwili
Bytom. Mężczyzna i pięć nastolatek zatrzymani na ogródkach działkowych
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić