Jak wyraźnie i jednoznacznie wynika z badań przeprowadzonych w laboratorium przez naukowców z amerykańskiej instytucji rządowej FDA, sztuczne aromaty obecne w żywności wykazują właściwości rakotwórcze. Te dodatki mają na celu sztuczne podniesienie walorów smakowo-zapachowych artykułów spożywczych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Podczas doświadczeń wykonanych na zwierzętach sprawdzono działanie takich związków chemicznych jak akrylan etylu, benzofenon mircen, pirydyna, eter eugenylometylowy i pulegon. Substancje te uczestniczą w procesie produkcyjnym m.in. produktów spożywczych mających cytrynowy, cynamonowy i miętowy smak.
Tego rodzaju sztuczne aromaty można znaleźć w cukierkach, wyrobach piekarniczych i cukierniczych, gumach do żucia, lodach oraz napojach gazowanych i niegazowanych.
Agencja Żywności i Leków oficjalnie oświadczyła, że zwierzętom biorącym udział w badaniach laboratoryjnych podawano dużo większe dawki substancji w porównaniu do dawek, które przyjmują ludzie podczas spożywania żywności zawierającej te związki.
Co ciekawe, popularne sieci restauracyjne, a także producenci niektórych soków owocowych i kawy niedawno zrezygnowali z dodawania sztucznych aromatów do produktów spożywczych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.