Kolejne substancje na czarnej liście. FDA potwierdziła ich rakotwórcze działanie
Wyniki analizy przeprowadzonej przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) potwierdziły, że sztuczne aromaty dodawane do produktów spożywczych mają zgubny wpływ na nasze zdrowie. Jak się okazało, niektóre z tych substancji podnoszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Jak wyraźnie i jednoznacznie wynika z badań przeprowadzonych w laboratorium przez naukowców z amerykańskiej instytucji rządowej FDA, sztuczne aromaty obecne w żywności wykazują właściwości rakotwórcze. Te dodatki mają na celu sztuczne podniesienie walorów smakowo-zapachowych artykułów spożywczych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Niezwykły jarmark świąteczny. Mimo 30 st. C, cztery razy dziennie pada tu śnieg
Podczas doświadczeń wykonanych na zwierzętach sprawdzono działanie takich związków chemicznych jak akrylan etylu, benzofenon mircen, pirydyna, eter eugenylometylowy i pulegon. Substancje te uczestniczą w procesie produkcyjnym m.in. produktów spożywczych mających cytrynowy, cynamonowy i miętowy smak.
Tego rodzaju sztuczne aromaty można znaleźć w cukierkach, wyrobach piekarniczych i cukierniczych, gumach do żucia, lodach oraz napojach gazowanych i niegazowanych.
Agencja Żywności i Leków oficjalnie oświadczyła, że zwierzętom biorącym udział w badaniach laboratoryjnych podawano dużo większe dawki substancji w porównaniu do dawek, które przyjmują ludzie podczas spożywania żywności zawierającej te związki.
Co ciekawe, popularne sieci restauracyjne, a także producenci niektórych soków owocowych i kawy niedawno zrezygnowali z dodawania sztucznych aromatów do produktów spożywczych.