Mikstura z gałki muszkatołowej – naturalny lek na bóle stawów i mięśni
Żeby przygotować zdrową nalewkę potrzebne nam będzie:
Na początek wodę wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Kiedy już się zagotuje, dodajemy do niej miód. Czekamy aż mikstura wystygnie i przelewamy ją do słoika. Następnie do pojemnika wrzucamy startą gałkę muszkatołową i wlewamy spirytus. Napój stawiamy w ciemnym i suchym miejscu i od czasu do czasu mieszamy.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Po upływie 6 miesięcy nalewkę najlepiej przefiltrować, potem należy dodać do niej rodzynki i przelać do butelek. Żeby wzbogacić jej smak, można dodać do niej wanilię lub cynamon, a rodzynki wcześniej namoczyć w koniaku.
Główny składnik tego syropu, jakim jest gałka muszkatołowa, wykazuje silne właściwości rozgrzewające. Poza tym chroni błonę śluzową żołądka, zapobiega dolegliwościom układu pokarmowego i skutecznie pomoże się ich pozbyć. Ta przyprawa w krajach arabskich jest znanym afrodyzjakiem. Syrop z gałki muszkatołowej dzięki właściwościom przeciwbólowym poradzi sobie z dolegliwościami reumatycznymi, a także rozluźni mięśnie, poprawi jakość naszego snu i sprawi, że poczujemy się zrelaksowani. Spożywanie tej przyprawy zażegna bezsenność, opóźni rozwój demencji i wzmocni naszą koncentrację.
Należy jednak pamiętać, żeby nalewkę pić z umiarem, ponieważ gałka muszkatołowa zawiera mirystycynę. Ta substancja występuje w olejku eterycznym suszonych jąder muszkatołowca korzennego i w dużych dawkach może być szkodliwa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.