Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Koniecznie dodaj do świątecznych potraw. Jelita ci podziękują

7

Wielkanocne potrawy zdecydowanie nie należą do dietetycznych. Mogą obciążyć nasz żołądek, wątrobę i jelita. Aby jednak zmniejszyć ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, warto wspomóc się naturalnymi metodami. Oto co warto dodać do potraw.

Koniecznie dodaj do świątecznych potraw. Jelita ci podziękują
Najzdrowsza przyprawa. Koniecznie dodaj do żurku (Licencjodawca, Viktoriia Kokhanevych)

W przeszłości uznawano go za przyprawę magiczną, która miała chronić przed skorpionami. Pochodzi z Azji Mniejszej i była też używana do łagodzenia dolegliwości bólowych czy przyspieszenia gojenia się ran w przypadku ukąszenia.

Dziś jest przede wszystkim jedną z najpopularniejszych polskich przypraw – chętnie dodawaną do zup, sałatek, dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich.

Ma intensywny aromat i smak oraz moc właściwości prozdrowotnych, dlatego majeranku nie powinno zabraknąć wśród dodatków do wielkanocnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto pić napar z majeranku?

Można go z powodzeniem dodać do żurku, co nie tylko doda potrawie głębi, ale też sprawi, że nie obciąży mocno naszych jelit.

Majeranek bowiem pomaga pozbyć się uciążliwych wzdęć, zmniejsza nudności mogące pojawić się po obfitym posiłku, a także w przypadku biegunki – łagodzi objawy. Wspomaga też układ trawienny, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych.

Jest również nieoceniony, gdy mowa o skurczach jelit. Co ciekawe, roślina ta działa wspomagająco przy leczeniu zatruć pokarmowych.

Warto ją dodawać nie tylko do żurku, ale do wszystkich ciężkostrawnych, wielkanocnych potraw, takich jak pieczone mięsa, kiełbasa czy pasztet.

W majeranku znajdziemy również szereg ważnych dla naszego organizmu witamin: A, K, i C, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń i potas.

To jednak nie koniec. Majeranek spożywany w formie naparu, łagodzi objawy przeziębienia, takie jak bóle zatok czy kaszel.

Może być też naturalnym "wspomagaczem" przy leczeniu grypy. Herbatka pomoże też osobom zmagającym się z obrzękami, za które odpowiada zatrzymywanie się wody w organizmie.

To roślina, która słynie ze swoich kojących i uspokajających właściwości. Może też pomóc przy problemach z zasypianiem, przy bólach menstruacyjnych, bólach zębów, mięśni czy migrenach. Z kolei w postaci zewnętrznej może być stosowany przy bólach reumatycznych.

Co ciekawe, podczas zakupów warto wybierać majeranek pochodzący z Polski, gdyż uważa się, że jest on znacznie bardziej aromatyczny.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić